Erupţie a vulcanului Etna din Sicilia, cel mai activ din Europa. A fost ridicat nivelul de alertă

Erupţie a vulcanului Etna din Sicilia, cel mai activ din Europa. A fost ridicat nivelul de alertă

Muntele Etna din Sicilia, cel mai mare vulcan activ din Europa, s-a trezit la viaţă în cursul nopţii şi a expulzat lavă, fără a se produce însă o ejecţie majoră de cenuşă deasupra insulei italiene din Marea Mediterană şi fără a fi raportate pagube, transmite sâmbătă agenţia DPA.

Vulcanul Etna a erupt FOTO EPA EFE

Vulcanul Etna a erupt FOTO EPA EFE

Operaţiunile pe Aeroportul Catania situat pe insulă au continuat să se desfăşoare după programul normal sâmbătă dimineaţă, deşi Institutul italian de geofizică şi vulcanologie (INGV) a ridicat nivelul de alertă cu o treaptă, de la galben la portocaliu, anunță Agerpres. Lavă incandescentă şi materii vulcanice au putut fi observate în cursul nopţii în timp ce erau expulzate din crater şi se scurgeau apoi în josul muntelui.

Vulcanul a înregistrat o activitate deosebit de intensă la nivelul craterului din sud-est.Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa, cu o altitudine de aproximativ 3.300 de metri.

Islanda declară stare de urgenţă ca urmare a temerilor legate de posibila erupţie a unui vulcan

Autoritatea islandeză de Protecţie Civilă a declarat stare de urgenţă în urma unei serii de cutremure care ar putea anunţ a o erupţie vulcanică iminentă , transmite sâmbătă agenţia DPA.

Activitatea seismică este concentrată în sud-vestul Peninsulei Reykjanes şi sugerează că ar putea avea loc o erupţie în sistemul vulcanic din acea zonă în următoarele ore sau zile, a indicat vineri seară Biroul islandez de meteorologie (IMO), anunță Agerpres.

"Modificări semnificative" în acumularea de magmă subterană au fost înregistrate în apropierea satului Grindavík, unde locuiesc aproape 4.000 de persoane, conform IMO.În acest context, poliţia locală şi Autoritatea de Protecţie Civilă au decis evacuarea locuitorilor din Grindavík şi instaurarea stării de urgenţă.

"În acest stadiu, nu este posibil să se determine cu exactitate dacă şi unde ar putea ajunge la suprafaţă magma. Există indicii conform cărora o cantitate considerabilă de magmă se mişcă într-o zonă care se extinde între Sundhnjukagigum, din nord spre Grindavík", se arată într-un comunicat al IMO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!