Erupţie a vulcanului Etna din Sicilia, cel mai activ din Europa. A fost ridicat nivelul de alertă

Erupţie a vulcanului Etna din Sicilia, cel mai activ din Europa. A fost ridicat nivelul de alertă

Muntele Etna din Sicilia, cel mai mare vulcan activ din Europa, s-a trezit la viaţă în cursul nopţii şi a expulzat lavă, fără a se produce însă o ejecţie majoră de cenuşă deasupra insulei italiene din Marea Mediterană şi fără a fi raportate pagube, transmite sâmbătă agenţia DPA.

Vulcanul Etna a erupt FOTO EPA EFE

Vulcanul Etna a erupt FOTO EPA EFE

Operaţiunile pe Aeroportul Catania situat pe insulă au continuat să se desfăşoare după programul normal sâmbătă dimineaţă, deşi Institutul italian de geofizică şi vulcanologie (INGV) a ridicat nivelul de alertă cu o treaptă, de la galben la portocaliu, anunță Agerpres. Lavă incandescentă şi materii vulcanice au putut fi observate în cursul nopţii în timp ce erau expulzate din crater şi se scurgeau apoi în josul muntelui.

Vulcanul a înregistrat o activitate deosebit de intensă la nivelul craterului din sud-est.Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa, cu o altitudine de aproximativ 3.300 de metri.

Islanda declară stare de urgenţă ca urmare a temerilor legate de posibila erupţie a unui vulcan

Autoritatea islandeză de Protecţie Civilă a declarat stare de urgenţă în urma unei serii de cutremure care ar putea anunţ a o erupţie vulcanică iminentă , transmite sâmbătă agenţia DPA.

Activitatea seismică este concentrată în sud-vestul Peninsulei Reykjanes şi sugerează că ar putea avea loc o erupţie în sistemul vulcanic din acea zonă în următoarele ore sau zile, a indicat vineri seară Biroul islandez de meteorologie (IMO), anunță Agerpres.

"Modificări semnificative" în acumularea de magmă subterană au fost înregistrate în apropierea satului Grindavík, unde locuiesc aproape 4.000 de persoane, conform IMO.În acest context, poliţia locală şi Autoritatea de Protecţie Civilă au decis evacuarea locuitorilor din Grindavík şi instaurarea stării de urgenţă.

"În acest stadiu, nu este posibil să se determine cu exactitate dacă şi unde ar putea ajunge la suprafaţă magma. Există indicii conform cărora o cantitate considerabilă de magmă se mişcă într-o zonă care se extinde între Sundhnjukagigum, din nord spre Grindavík", se arată într-un comunicat al IMO.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…