Erou al Marinei Militare Britanice, reținut de șapte luni în Dubai după ce a fost acuzat de spionaj. „Este un caz inventat și ridicol”

Erou al Marinei Militare Britanice, reținut de șapte luni în Dubai după ce a fost acuzat de spionaj. „Este un caz inventat și ridicol”

Un fost pușcaș marin britanic, decorat pentru curaj în Afganistan, este reținut de șapte luni în Dubai, după ce a fost acuzat de spionaj, potrivit cotidianului britanic The Times, citat de DailyMail.

Matt Croucher, fostul soldat britanic acuzat de spionaj în Dubai -  Foto X (exTwitter)

Matt Croucher, fostul soldat britanic acuzat de spionaj în Dubai - Foto X (exTwitter)

Caporalul Matt Croucher, în vârstă de 40 de ani, a fost aruncat în închisoare, apoi eliberat după ce i-a fost confiscat pașaportul, fără să i se ofere prea multe detalii despre acuzațiile care i se aduc.

Fostul soldat a primit medalia „George Cross” pentru curajul său exemplar în Afganistan , unde a sărit pe o grenadă talibană pentru a-și salva camarazii.

După ce a părăsit armata, a devenit consultant în securitate și lucra în Emiratele Arabe Unite când a fost arestat pe neașteptate anul trecut, pe 4 noiembrie. Autoritățile din Dubai l-au acuzat că a „accesat în mod intenționat și ilegal o rețea de telecomunicații”. Însă, nu au precizat pe cine ar fi spionat sau pentru cine ar fi lucrat, potrivit The Times. Oficialii au confiscat un dispozitiv electronic pe care Croucher l-a folosit în activitatea sa zilnică de teste de penetrare a securității, după ce au obținut un mandat de percheziție pentru locuința sa.

Într-un comunicat citat de Times, familia lui Croucher a denunţat „un caz pe care îl credem inventat şi ridicol".

Acordăm ajutor unui cetăţean britanic în Emiratele Arabe Unite şi suntem în legătură cu autorităţile locale", a precizat Ministerul de Externe britanic.

Blocat în Dubai

Matt Croucher a fost ținut într-o închisoare aglomerată, fiind forțat să doarmă pe podea și să mănânce o „masă primitivă de orez și pui de două ori pe zi, cu facilități foarte neigienice”.

Prietenul său a afirmat că a fost interogat de către Departamentul de Investigații Penale al poliției din Dubai timp de șase ore, timp în care a fost întrebat despre rolul său în cadrul Ministerului britanic al Apărării și al serviciilor de informații.

După patru zile de detenție, Croucher a fost eliberat, dar i-au fost confiscate telefonul, pașaportul și dispozitivul de acces la internet banking. Fostul soldat este acum blocat în Dubai fără bani.

După eliberare, a fost obligat să se prezinte săptămânal la secția de poliție până la o dată ulterioară, fără a primi o soluție clară în privința situației sale.

Familia sa, din Solihull, în West Midlands, a transmis: „Suntem șocați de împrejurări. Trebuia să fie plecat doar pentru câteva săptămâni. Nu înțelegem de ce durează atât de mult timp pentru a procesa cazul. Credem că acest caz este inventat și ridicol. Ministerul de Externe a fost inutil, înrăutățind situația de multe ori și spunându-i că dosarul său a fost încheiat în mod oficial.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii