Erdogan va aplica Convenţia de la Montreux în "interesul Turciei"

Erdogan va aplica Convenţia de la Montreux în "interesul Turciei"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a indicat luni că intenţionează să aplice Convenţia de la Montreux, care reglementează accesul în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, "în interesul Turciei", relatează AFP.

Această declaraţie confirmă deci că Turcia nu are de gând să blocheze trecerea navelor ruse prin strâmtori, aşa cum îi ceruse Ucraina de la începutul conflictului, notează agenţia franceză de presă.

Ankara controlează accesul în Marea Neagră prin Tratatul de la Montreux, semnat în 1936, care garantează libera circulaţie prin aceste două strâmtori, dar îi acordă - potrivit articolului 19 - dreptul de a bloca navele de război în strâmtoare în timpul unui conflict, în afară de cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor.

"Am decis să utilizăm Convenţia de la Montreux astfel încât să împiedicăm escaladarea crizei", a declarat şeful statului în finalul reuniunii cabinetului său.

"Nu vom abandona nici Rusia, nici Ucraina şi nu vom ceda nici din interesele noastre naţionale", a insistat el.

"Am decis să utilizăm Convenţia de la Montreux astfel încât să împiedicăm escaladarea crizei", a explicat Erdogan.

Încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, a cerut Turciei să închidă strâmtorile Dardanele şi Bosfor pentru navele ruse.

Deşi aliată a Kievului şi membră a NATO, Turcia are grijă să menajeze Moscova şi nu a răspuns imediat acestei cereri.

Ea a temporizat răspunsul, explicând că "experţii" săi studiază "dacă există o stare de război din punct de vedere legal" care să o autorizeze să-şi folosească prerogativele potrivit Convenţiei de la Montreux.

Răspunsul fiind pozitiv, Turcia va aplica pe deplin tratatul, a anunţat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu duminică seara.

Şeful statului a afirmat totuşi că el consideră "atacul Rusiei pe teritoriul ucrainean drept inacceptabil" şi "salută lupta guvernului şi a poporului din Ucraina".

În acest context, a adăugat el, "faptul că ţările care sunt la originea problemei se află în instanţele de arbitraj ale Naţiunilor Unite face lucrurile încurcate", fără totuşi să menţioneze Rusia.

Rusia a prezidat în februarie Consiliul de Securitate al ONU, fiind unul dintre cei cinci membri permanenţi ai acestuia, împreună cu SUA, Marea Britanie, Franţa şi China. Ultima s-a abţinut săptămâna trecută de la vot, refuzând să se pronunţe asupra rezoluţiei care denunţa ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei.AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!