Erdogan spune că este gata să invadeze Siria. Israelul riscă un război cu Turcia

Erdogan spune că este gata să invadeze Siria. Israelul riscă un război cu Turcia

Turcia este pregătită să intervină dacă Siria se dezintegrează după răsturnarea regimului președintelui Bashar al-Assad, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Politico. Israelul e preocupat de ambițiile Ankarei în regiune și se pregătește chiar și de un potențial conflict.

Recept Erdogan, la cuțite cu Benjamin Netanyahu/ FOTO:X/@Currentreport1

Recept Erdogan, la cuțite cu Benjamin Netanyahu/ FOTO:X/@Currentreport1

„Nu vom fi în niciun caz de acord cu dezintegrarea Siriei sau cu perturbarea structurii sale unitare. Dacă vom vedea un risc în acest sens, vom lua rapid măsurile necesare”, a declarat Erdogan luni,5 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Turcia sprijină gruparea rebelă Hayat Tahrir al-Sham, care conduce în prezent Siria . Acest lucru oferă Ankarei posibilitatea de a influența noii lideri ai țării. În același timp, Turcia consideră de mult timp forțele kurde din Siria drept o amenințare.

Securitatea în regiunea dominată de kurzi este controlată în prezent de Forțele Democratice Siriene înarmate, care includ unitățile de protecție a poporului (YPG). Turcia clasifică YPG drept organizație teroristă și susține că grupul este afiliat Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care luptă împotriva forțelor de securitate turce.

„Singura soartă care îi așteaptă pe cei care aleg teroarea și violența este să fie îngropați în pământ cu armele lor. Spun acest lucru deschis, niciun guvern nu va putea împiedica acest lucru”, a declarat Erdogan.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat luni că eradicarea YPG în Siria este inevitabilă și că Ankara nu va permite grupului să își mențină prezența în țară. Turcia a efectuat anterior mai multe incursiuni în Siria în timpul războiului civil din această țară, care a început în 2011.

Turcia nu este singura țară vecină Siriei care își exprimă îngrijorarea cu privire la securitate. De la răsturnarea lui Assad, Israelul a efectuat sute de raiduri aeriene împotriva unor ținte din Siria și a preluat controlul asupra zonei tampon demilitarizate stabilite prin încetarea focului din 1974. Criticii au acuzat Israelul că încalcă acordul de încetare a focului și că încearcă să își extindă controlul asupra regiunii de frontieră.

Israelul trebuie să se pregătească pentru un potenţial război cu Turcia

Comitetul Nagel, înfiinţat de guvernul israelian, a elaborat un raport care avertizează asupra riscului tot mai mare de conflict direct cu Turcia , scrie The Jerusalem Post.

Documentul evidenţiază „ambiţiile Turciei de a recupera influenţa epocii otomane, reprezentând o ameninţare care ar putea depăşi chiar şi provocarea iraniană".

„Ameninţarea siriană s-ar putea transforma în ceva mai periculos, cu forţele susţinute de Turcia acţionând ca proxy pentru a destabiliza regiunea", se arată în raport.

În acest context, comitetul propune măsuri pentru a întări securitatea Israelului:

- Armament avansat: Achiziţionarea mai multor avioane F-15, realimentare cu avioane, drone şi sateliţi pentru a îmbunătăţi capacităţile de atac cu rază lungă de acţiune.

- Sisteme de apărare aeriană: Consolidarea apărării aeriene cu mai multe straturi cu Iron Dome, David's Sling, sisteme Arrow şi noul Iron Beam.

⁠Raportul mai spune că Israelul ar trebui să cheltuie 70 la sută din bugetul Apărării pentru echipamente necesare acţiunilor ofensive şi a propus o creştere a bugetului pentru apărare cu 2,5 miliarde dolari pentru 2025.

În ceea ce privește securitatea frontierei propune construirea unei bariere de securitate fortificate de-a lungul Văii Iordanului, în ciuda posibilelor tensiuni diplomatice cu Iordania.

Netanyahu a declarat că sunt schimbări fundamentale în Orientul Mijlociu, care necesită acţiuni cruciale: „Asistăm la schimbări fundamentale în Orientul Mijlociu. Acest raport oferă o foaie de parcurs crucială pentru a asigura viitorul Israelului".

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a început să-şi arate simpatia pentru Imperiul Otoman începând cu vara anului 2023, când a serbat Noul An Islamic folosind simboluri otomane şi s-a declarat un apărător al lumii musulmane.

El a convertit monumentala Haghia Sophia într-o moschee şi a transformat, de asemenea, o altă fostă biserică bizantină, biserica Chora din secolul al IV-lea, una dintre cele mai vechi structuri bizantine din Istanbul.

Nu s-a sfiit să-i găzduiască pe liderii Hamas, să trateze mii de luptători Hamas în spitalele din Turcia şi chiar să-i numească luptători pentru libertate, după ce organizaţia a masacrat 1.200 de israelieni, majoritatea civili.

Imediat după căderea regimului Assad în Siria, Erdogan a fost văzut ca un principal câştigător şi şi-a arătat interesul pentru această ţară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine care spune multe...

2 VIDEO Un nou trend misterios, „Ascultăm și nu judecăm”, ia amploare pe TikTok

3 Aici se face diferența, oameni buni! / Mississippi, cel mai sărac stat din SUA, rivalizează cu Germania, cea mai mare economie europeană

4 De citit ce scrie profesorul Valentin Naumescu despre alegerile prezidențiale

5 VIDEO O americancă a anunțat că vrea să vină singură în România și a cerut sfaturi pentru „mica mea excursie înfricoșătoare”