Erdogan, „dictatorul” care le-a dat turcilor „o pâine de mâncat”. Adevăruri care acum NU se spun!
Odată cu lovitura de stat eșuată din Turcia purtătorii de vorbe din România au devenit brusc specialiști în „dictatura” lui Erdogan! Și, pentru că nimeni nu vorbește despre ce a însemnat și înseamnă acest „dictator” pentru turcul simplu, de la baza societății, o vom face noi. Pentru toți cei care în ultimii 5 ani, să zicem, au fost prin Turcia din diverse motive. Și care acum, auzind și citind ce se scrie, sunt mai mult decât bulversați. A trăit vreunul cu sentimentul că a fost într-o țară în sau în curs de dictatură? Sau, mai degrabă a rămas mut de uimire de cât de repede se dezvoltă și modernizează această țară extrem de săracă în resurse naturale? Ați văzut cât de mândri sunt, în mod natural, firesc, de steagul țării lor?
Câți dintre voi n-ați vrea ca un asemenea dictator ca Erdogan să conducă România vreo zece ani, ca să facă, în sfârșit, autostrăzile așteptate și o economie înfloritoare? Hai să nu mai fim ipocriți! Nu zice nimeni că puterea, pe termen lung, nu corupe și nu aduce schimbări și dileală la aproape toți conducătorii. Asta e o realitate. Și Erdogan a dat și dă semne de dileală. Dar, înainte de puciul eșuat, tocmai a inaugurat un pod SF la Izmir.
Erdogan, dictatorul, le-a dat turcilor de rând o pâine de mâncat! Uitați-vă la ce se întâmplă în Venezuela, țara cu cea mai mare rezervă de petrol din lume! Unde, un dictator, un fost șofer de autobuz fără liceu, își înfometează cetățenii. Tocmai s-a difuzat imaginea cu zeci de mii de oameni înghesuindu-se să treacă peste un pod granița spre Columbia. Să cumpere mâncare!
Ca să vă faceți o mică imagine despre Turcia am ales un articol publicat de economistul Eduard Dinu pe Republica în luna ianuarie. La fel de interesante, sau poate că și mai interesante, sunt opiniile și comentariile de la articol. Merită citite cu prisosință!
Eduard Dinu Turcia – un model de dezvoltare de studiat
Am revăzut Turcia şi Istanbulul în mijlocul iernii, după atentatele recente. Mărturisesc din capul locului că sunt îndrăgostit de această ţară, pe care am vizitat-o de mai multe ori, şi nu numai în zonele sale turistice.
Imaginea care frapează, cel puţin în comparaţie cu Otopeniul, este cea a aeroportului Ataturk. Aglomerat e puţin spus. Ştiam că o decizie strategică a guvernului a fost aceea de a utliza Turkish Airlines ca vector principal de dezvoltare şi expansiune internaţională.
Portdrapelul Turciei în lume, vehiculul de marketing principal. Sponsor al Euroligii de baschet și a Barcelonei. 300 de aeronave alcătuiesc flota actuală a companiei, jumătate Boeing, jumătate Airbus, ca să nu supere pe nimeni, nu? O companie cu ţinte strategice dintre cele mai ambiţioase la orizontul anului 2023.
O companie care reuşeşte să facă faţă concurenţei acerbe existente în sectorul transporturilor aeriene, concurență venită mai ales din partea transportatorilor low-cost. O companie profitabilă. Care vrea să îşi tripleze cota de piaţă peste 7 ani, de la 1,8% la cca. 5%. Gândul îmi zboară la Tarom, care se zbate de zeci de ani în interese meschine şi pierderi financiare constante suportate de contribuabilul român...
Sigur că Turcia n-a fost ferită de şocuri politice şi financiare. Dar personal îi admir evoluţia mai ales pentru că este un exemplu de gestionare a unor resurse naturale limitate. Turismul a reprezentat direcţia strategică majoră generatoare de venituri în condiţiile în care mare parte din ţară este un teritoriu arid, advers agriculturii. O strategie interesantă a fost operaţionalizată în turism: de la pachete low cost promovate prioritar la începutul deceniului nouă, pentru a câştiga disputa cu competitorul tradiţional – Grecia, a urmat poziţionarea pe segmentul premium si superpremium, cu pachete de tip all inclusive şi ultra all inclusive, cu marje de profit superioare desigur. A concura Turcia, ca de altfel şi Grecia, pe turismul estival este desigur o întreprindere sinucigaşă a României. Sute de kilometri de coastă şi durata net superioară a perioadei propice acestuia sunt avantaje competitive imbatabile.
Să mai adaug că nevoile energetice ale Turciei sunt constant superioare resurselor disponibile. Un plan ambiţios care vizează construirea a trei centrale nucleare este proiectat deja. România în schimb preferă să exporte energie electrică decât să o încorporeze în produse locale cu valoare adăugată mare.
Întocmai ca România, o bună parte din populaţia Turciei a ales alte meleaguri, în primul rând Germania, pentru a munci şi trăi. Doar că cei care au rămas înţeleg să lucreze inclusiv sâmbătă seara pentru a renova o clădire şi a construi un pasaj rutier.
Merhaba.
Comentarii:
Robert Statnai
Consider aberant "urmarirea" unui model economic.Fiecare tara are un cadru specific si potential unic.Teritoriul,populatia,incadrarea geografica sunt doar cateva din reperle care contureaza un "model".Tot ce se poate nota in urma acestui articol e completa lipsa de strategie a societatii romanesti.Hai sa scriem ca sa ne aflam in treaba.Deriva totala.
Claudia Olteanu
Ca o remarca personala, turcii sunt mai uniti ca noi si mai rar isi distrug creierii in alcool. Alta remarca personala :turcii stiu sa vanda si sa fie ospitalieri. Mai ospitalieri decat romanii - iar turismul le aduce un procent bun la PIB. Apoi turcii plecati din tara au adus si ceva intelepciune inapoi: si multi turisti si investitori si calificare. Apoi au ridicat o scoala de inginerie mai puternica decat cea romaneasca; astazi au Arctit si Beko, si in romania la Gaesti sunt adusi ingineri turci pentru ca sunt calificati si au trecut si evaluari si standardizari japoneze si nici nu ii deranjeaza sa lucreze sambata. Mai mult, Turcia a evoluat enorm de cand nu a permis religiei sa se implice in politica - Ataturk a fost un mare vizionar. In conditiile in care tara e in tensiune cu vecinii de mii de ani, turcii fac armata pana la 3 ani. Mai au si ceva resurse: gaz. Si nu in ultimul rand cred ca si Dumnezeu ii ajuta, ca au suflet mare: aprox un milion de sirieni sunt in Turcia de cativa ani, prin campuri sau prin sate. Mi se pare un lucru extraordinar, cand noi ne certam daca sa primim cateva mii...ei reusesc sa intinda o paine la un milion.
Eduard Dinu
De acord intru totul cu remarcile Dvs. Probabil si religia are un cuvant de spus in chestia asta dar am evitat sa fac referire in randurile publicate caci aparea desigur prilej de alte speculatii, nu?!
Claudia Olteanu
Religia? Mai degraba istoria este factorul reusitei lor: au fost popor de cuceritori, au interactionat mereu cu alte popoare si au invatat de la ei, sunt in permanenta tensiune cu vecinii (kurzi, iran, rusi, palestinierni, irak) asa ca au invatat sa devina oportunisti si sa construiasca din ce au imediat; iar Ataturk a pus religia la colt de acum 100 de ani: sa nu se bage in politica . Nu cred ca religia este avantajul lor, pt ca sunt si alte tari majoritar musumane ce se mananca intre ele. Religia este de fapt frana romanilor...frica, indoctrinarea si manipularea noastra de la religie, de la nemti, de la comunisti ni se trage....
Mihai Dumitru
Autorul a expediat cam rapid subiectul, textul nefiind la inaltimea titlului. Ma asteptam la ceva mai mult, din partea unui expert in economie. De cate ori am fost in Turcia, la intervale de 3-4 ani, am ramas cu gura cascata la progresul economic inregistrat vizbil cu ochiul liber: doua poduri peste Bosfor unul mai frumos ca altul, sute sau chiar mii de cladiri noi in beton si sticla in Istanbul (parca esti undeva in Malaiezia), metrou (sau tren nu stiu exact) prin tunel pe sub Bosfor, turism impecabil peste tot unde te afli, spitale si doctori de renume european/mondial, oameni civilizati peste tot in comert, institutii, hoteluri, si multe altele.. Valori culturale si istorice/arheologice deosebite si puse in valoare la tot pasul, o placere sa vizitezi aceasta tara. Subscriu la ideea autorului: avem foarte multe de invatat de la ei, nu stiu cum au facut sa se dezvolte in ritm inalt ( parca 6-7% pe an) , trebuie sa ne puna pe ganduri chestia asta ca unii se descurca mult mai bine ca noi, chiar pe timp de criza economica.
Eduard Dinu
Aveti dreptate, randurile nu descriu "modelul" in sine, imi asum inadvertenta, dar am ales sa incit numai caci evident, republica. ro nu este o publicatie economico-financiara. Cateva cifre: dinamica numarului de turisti straini: de la 7 milioane in 1995 la peste 41 milioane in 2014, a sasea destinatie turistica a lumii, venituri nete din turism de cca. 36 miliarde USD in 2015. In 2013 a inceput constructia CELUI MAI MARE AEROPORT DIN LUME, la Istanbul, cu un cost estimat de cca. 7 miliarde $. Sumar, scuze din nou!, toate aceastea inseamna in opinia mea operationalizarea strategiei de focalizare pe valorificarea avantajului competitiv in materie de turism (si a pozitiei geo strategice privilegiate intre doua continente/lumi)
Mihai Dumitru
As sugera autorului un nou articol pe acelasi subiect in care poate ne prezinta (intr-un limbaj accesibil nespecialistilor) 3-4 explicatii economice ca si idei pe care le-au aplicat turcii pt aceasta dezvoltare nemaiintalnita in zona noastra europeana de sud est: au sau nu au acord cu FMI ul, au sau nu au impozite si taxe mari, companiile au sau nu scutiri pt investitii, investitia asta cu aeroportul de 7 mld Dol este privata sau de stat, au deficit bugetar si cat este de mare, sau nu, etc. Cred ca este interesant de stiut ce politica are statul turc pt a sustine aceasta dezvoltare economica foarte mare chiar pe timp de criza economica, in timp ce la noi in tara este o lalaiala permanenta si argumente ca nu putem face nimic pt ca nu ne da voie FMI ul sa avem deficit bugetar sau nu avem capital strain suficient sau nu avem ministri buni sau am schimbat master planul etc etc.
Eduard Dinu
De acord. Promit sa dezvolt subiectul intr-un articol (sau mai multe). O zi buna!
Tiberiu Cazacioc
Am parcurs Turcia, "pe jos", de nenumarate ori, pe traseul Edirne-Cannakale-Efes, mancand, vizitand, vazand si observand cultura, obieciurile locale. Apoi am stat de multe ori in Istanbul, atat in Sultanahmet, cat si in Kadirga Limani dar si in Kadikoy. Apoi am vizitat orasul Ordu, la Marea Neagra. De fiecare data am vazut si observat lucruri care m-au facut intotdeauna sa apreciez Turcia, turcii si cultura turca. Este nedrept si nejustificat sa pune "defectele" poporului roman pe seama administratiei otomane. Cand vizitezi palatul Topkapi si iti imaginezi lumea aceea disparuta, sofisticata si creatoare de civilizatie ce guverna de la Istanbul, si cat de departe, de meschine si de necivilizate pareau Tarile Romane, mai degraba crezi ca otomanii s-au folosit de slabiciunile elitelor romanestu pentru a stapini Valahia si Moldova....Cand boierii romani veneau la Inalta Poarta sa se pirasca unii pe altii, s sa se ofere sa se vanda pe cat mai mult, ce ar fi facut niste indivizi, aflati pe "varful lumii", miza pentru ei fiind Europa si Asia Mica, Egiptul, Orientul Apropiat? Au ales, cine da mai mult, ala sa fie domnitor si gasca lui. PS: O sa inchei doar spunand ca nu se fumeaza in Turcia nici macar in statia de tramvai doar pentru ca este acoperita.
Eduard Dinu
Aveti intru totul dreptate, multumesc sincer pentru completarile facute. Sunt 100% de acord cu Dvs. ca a da vina pe istorie nu e altceva decat eterna meteahna a acestui popor de a nu-si asuma responsabilitatea pentru mersul inainte in pas de melc in timp ce altii merg putin mai repede desi au resurse naturale infinit mai putine.
Paul Visoianu
Nu cred ca trebuie sa mergem cu istoria atat de departe. La urma urmei Romania era cu mult mai dezvoltata decat Turcia cultural si economic inainte de ocupatia ruso-comunista. Rusia si complicii ei din Romania au tras si inca mai trag Romania inapoi cu multe multe decenii.
Like 0
Raul
Mda, o tara "model", in care se cenzureaza Youtube, Twitter, faceboook, si in care ajungi la puscarie pentru o caricatura sau pentru un pamflet. O tara in care ziaristii sunt arestati pentru ca scriu despre Erdogan altfel decat in termeni laudativi. O tara in care oficialii de rang inalt spun ca femeile n-ar trebui sa rada in public.Ce sa mai... am gasit modelul perfect!
Eduard Dinu
Ati probabil dreptate DAR in titlu ati omis probabil sa cititi cuvantul ECONOMIC, nu am facut referire la modelul socio-politic, nu asta a fost intentia mea. Dar ca tot ati adus vorba banuiesc ca nu veti da (contra)exemplu democratia americana unde se golesc mitraliere in scoli si facultati si acum se discuta abrogarea amendamentului din Constitutie care prevede ca orice alienat mintal sa poate detine arme de foc in numele "apararii sfintei proprietati private"...
Adrian Macovei
nu inteleg despre ce model e vorba in articol, Turcia s-a construit pe spatele fostului Imperiu Otoman si (apoi) Britanic, care, la 'plecare' a uitat sa le dea si kurzilor (20% din populatie) un stat al lor. Daca exista cateva oaze de prosperitate, mai ales in zona vestica a litoralului si cea sudica, restul tarii, nu sta chiar asa de bine. Eu as urma exemplul de dezvoltare al...Poloniei, mult mai interesant. Turcia e democratie de foarte multa vreme, e tara NATO, e normal sa fie cu mult inaintea noastra, dar e o tara cu multe probleme, lucruri care se vor accentua ,in sens negativ, in anii ce vor urma. Ieri, prim-ministrul turc s-a dus la tanti Merkel sa mai ceara bani pentru a rezolva problema refugiatilor sirieni.
Eduard Dinu
Hai sa va dau alt exemplu: tot "oaza de prosperitate" este si sistemul medical al Turciei? De ce din ce mai multi conationali se trateaza la Acibadem si alte clinici din Istanbul? De ce nu reusim si noi sa avem spitale (private/de stat) in care sa se presteze un act medical de calitate? Din cauze Imperiului Otoman probabil...
Catalin Miron
Bine ca nu sunt catalogati drept "balcanici"...Zona aia din dictionar care te trimite la periferie...Intimplarea face sa cunosc si sa imi placa Turcia...Ca model de dezvoltare, am vazut acolo ca statul ajuta nu pune piedici...Exista lobby pe zone de interes. Si dincolo de turism, Turcia are cu mult mai multe de oferit...Stiti ce mi se pare interesant la ei: au sistem bancar propriu. Adica in proportie coplesitoare, finantarile sunt date de banci turcesti...Mai are sens sa studiem modelul de dezvoltare acum? Mai are sens sa incercam sa spunem ca daca vom lucra simbata vom ajunge departe ? Sa fim cinstiti si sa plecam de la baza unui sistem antreprenorial. Si ei au coruptie ( ca deh, bahsis de aici vine. la fel ca si haraci). Dar au gestionat situatia generala. Pe de alta parte, Istanbul este o alta Turcie. Dar trage toata Turcia dupa el. Si da, au plecat multi turci in afara. Turcii sunt peste tot. Daca aterizezi in Shanghai, undeva pe un colt vei vedea Doner Kebap...Daca te duci in Hong Kong sau Teheran, idem...Dar turcii aia nu au fost pe urma taxati cu 5.5 pc in tara ca de, trebuie sustinut furtul local ( nu ca as avea ceva impotriva colectarii acelei taxe, dar...).Modelul de dezvoltare turcesc e simplu : pleaca de la necesitatile tarii si oportunitatile date de aceasta...Calea prin care insa ajunge sa implineasca modelul, este cheia. Si la noi, calea nu poate fi strabatuta...Inima initiativei, sistemul bancar, nu ne apartine, este arogant si lipsit de viziune...Au bani de dat, cu supergarantii la antrepenorul normal si cu maxima generozitate la politician. Putem schimba paradigma asta? Evident, bancile sunt un fragment din puzzle, dar de acolo incepe puzzle ul...Frumos articol, dar partial
Marius Vladimir Diacu
Într-adevăr, un model neapărat de studiat. Pentru cine nu a fost în Istanbul, să știți că au o infrastructură de transport foarte dezvoltată, e plin de autostrăzi, drumuri naționale cu 2 benzi pe sens... Cu trenul nu am fost, dar avionul, intern, pornește de la 100-150 de lire (150-220 lei). Nu știu cum e cu taxele, dar bon fiscal nu am primit niciodată, decât în magazine mari, mail-uri. Ciudat puțin. Cu toate acestea, în Istanbul se construiesc în fiecare zi noi clădiri, blocuri înalte, stații de metrou. Legat de turism, cred că oamenii au înțeles rolul acestuia. Am fost și în centrul țării, prin Capadoccia. Chiar am rămas impresionat de faptul ca un țăran de pe stradă, trecut de 50 de ani, știa 2-3 cuvinte în engleză, chiar și în română. M-am simțit mai bine primit decât în multe țări occidentale. Și chiar își exploatează turismul la maxim. Au și ei probleme în țară, fie ele sociale, economice, politice sau de alt fel. Însă cred că au reușit să depășească România în multe domenii și am putea sa învățăm de aici. Mai ales că există destule asemănări între poporul Român și cel Turc.