Erdogan avertizează liderii statelor UE să nu adopte măsuri contra Turciei

Erdogan avertizează liderii statelor UE să nu adopte măsuri contra Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că 'ţări rezonabile' din Uniunea Europeană au zădărnicit eforturile depuse contra Turciei la Consiliul European încheiat vineri, şi că, la viitorul summit din martie, liderii statelor membre nu ar trebui să ia măsuri care să dăuneze Ankarei, transmit Reuters şi DPA.

''Trebuie să ne fie recunoscute drepturile. Există acum multe drepturi pe care statele membre UE trebuie să le acorde Turciei'', a spus Erdogan, după ce a participat la tradiţionala rugăciune săptămânală a musulmanilor.

În luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni cerute mai ales de Franţa, Grecia şi Cipru împotriva Ankarei.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruç Reis. În septembrie, Turcia a retras nava din zona disputată pentru a permite eforturile diplomatice, dar ulterior a retrimis-o, ceea ce a provocat reacţia dură a Greciei, a Franţei şi a Germaniei. La finalul lunii noiembrie, Turcia a anunţat retragerea navei Oruç Reis în portul Antalya.

Pe de altă parte, şeful statului turc a afirmat că sancţiunile americane împotriva ţării sale în legătură cu achiziţionarea sistemului de apărare aeriană rusesc S-400 ar însemna o ''lipsă de respect''.

''În timpul administraţiei Obama, precum şi sub cea a lui Trump, era o mândrie să ai un membru al NATO precum Turcia. A supune Turcia unor sancţiuni ar fi o lipsă de respect din partea SUA la adresa aliatului său foarte important din interiorul NATO'', a subliniat Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat la bordul avionului care îl aducea în ţară după o vizită în Azerbaidjan.

Achiziţionarea sistemului rusesc S-400 de Ankara a tensionat relaţiile acesteia cu SUA în ultimii ani. Washingtonul susţine că aceste rachete sunt incompatibile cu sistemele de apărare al NATO. Măsuri punitive de natură economică sunt înscrise într-o lege adoptată de Congresul american în 2017.

Media americane, printre care cotidianul The Washington Post, au relatat joi că administraţia americană ar urma să anunţe sancţiuni contra Ankarei în următoarele zile.

''Nu ştiu în ce direcţie vor merge lucrurile înainte ca domnul Trump să părăsească Casa Albă, dar în cei patru ani ai mandatului său eu nu am avut probleme de comunicare cu SUA'', a insistat preşedintele Turciei. AGERPRES


populare
astăzi

1 O informație care dă fiori...

2 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

3 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

4 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…

5 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump