Erdogan, ajutor neașteptat de la opoziție. Fractură în alianţa „Masa celor șase“ cu zece săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale
Alianţa de şase partide de opoziţie din Turcia s-a fracturat vineri în privinţa alegerii unui candidat comun pentru a-l înfrunta pe preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan la alegerile de la 14 mai.
Erdogan primește o mână de ajutor de la opoziție
Fondatoarea şi preşedinta Partidului Bun (IYI), Meral Aksener, a refuzat să susţină candidatura lui Kemal Kilicdaroglu, şeful CHP, principala formaţiune din această platformă, ales de cinci dintre cele şase partide, scrie Agerpres.
Partidul Bun este a doua cea mai importantă formaţiune a alianţei.
Într-o alocuţiune televizată, Meral Aksener a spus că alegerea lui Kilicdaroglu, care urmează a fi oficializată luni, a rezultat din "mici calcule" contrare interesului general al Turciei.
"Începând de ieri, Masa celor Şase (supranumele alianţei - n.r.) şi-a pierdut capacitatea de a reflecta voinţa naţiunii", a spus ea.
"Această alianţă nu mai este o platformă de bun simţ în care să se poată vorbi despre potenţiali candidaţi: ea a devenit un birou notarial care lucrează la aprobarea unui singur candidat", a denunţat ea.
Meral Aksener a făcut apel la primarii populari ai oraşelor Istanbul şi Ankara, Ekrem Imamoglu şi Mansur Yavas, ambii membri ai CHP, să candideze la prezidenţiale.
"Naţiunea vă iubeşte, naţiunea vă cere", a spus ea la finalul unei reuniuni cu cadrele partidului său.
Susţinându-l pe "preşedintele său" Kemal Kilicdaroglu, Yavas s-a declarat pregătit marţi să îşi îndeplinească "datoria" dacă alianţa i-o cere.
Imamoglu şi-a exprimat clar sprijinul pentru o candidatură a preşedintelui CHP.
Liderii celor şase partide de opoziţie s-au întâlnit joi, cu aşteptarea să cadă de acord asupra unui candidat comun, ce urma să fie Kilicdaroglu, însă după întâlnire s-au intensificat relatările despre neînţelegeri între formaţiuni.
Preşedintele Erdogan, la putere de 20 de ani şi candidat la un nou mandat, a anunţat miercuri menţinerea datei alegerilor prezidenţiale şi parlamentare la mijlocul lunii mai, în ciuda seismului de la 6 februarie, lăsând opoziţiei abia zece săptămâni să se organizeze şi să facă campanie.
Cutremurul cu o magnitudine de 7,8 a devastat 11 provincii din sudul Turciei, făcând 45.000 de morţi, în timp ce 3,3 milioane de persoane au fost strămutate.
Sursa: adevarul.ro