Era Macron ia sfârșit. Ce înseamnă rezultatul alegerilor legislative pentru politica din Franța

Era Macron ia sfârșit. Ce înseamnă rezultatul alegerilor legislative pentru politica din Franța

Rezultatul primului tur al alegerilor legislative anticipate din Franța îl pune pe Macron în fața unei alegeri dificile. Președintele francez trebuie să decidă acum dacă tabăra sa va susține stânga pentru a opri extrema dreaptă, sau dacă va încerca să salveze ce mai poate, relatează Politico .

Emmanuel Macron la alegerile legislative din Franta FOTO EPA EFE

Emmanuel Macron la alegerile legislative din Franta FOTO EPA EFE

Rezultatul primului tur al alegerilor din Franța a fost unul umilitor pentru liderul francez, în vârstă de 46 de ani,

Macron a cerut alegeri anticipate după o înfrângere dezastruoasă în fața extremei drepte la alegerile europarlamentare din luna iunie, cu gândul de a opri mișcarea din a lua amploare. A obținut, însă, fix opusul, scire Politico.

A doua cea mai mare economie și putere nucleară din Europa este mai aproape ca niciodată de a avea, pentru prima oară, un Guvern de extremă dreaptă, după ce proiecțiile bazate pe sondajele efectuate la ieșirea de la urne au arătat că partidul lui Marine Le Pen are la îndemână o majoritate absolută.

Dacă cel de-al doilea tur, care va avea loc pe 7 iulie, va oferi o majoritate parlamentară pentru Adunarea Națională a lui Le Pen, Franța se va găsi într-o situație dificilă. Asta pentru că țara va fi condusă, cel puțin în mare parte, de politicieni care și-au câștigat renumele de simpatizanți ai lui Vladimir Putin și care sunt anti migrație și vor să iasă din NATO.

Aliații lui Macron au de luat o decizie dificilă

Potrivit analizelor făcute de institutul Ipsos, partidul lui Le Pen se află la un singur pas de putere. Formațiunea politică a acesteia, Adunarea Națională, a obținut 33,2% din voturi în primul tur, ceea ce înseamnă că extrema dreaptă ar putea avea între 230 și 280 de locuri în Parlament.

Aliații lui Macron sunt puși, acum, în fața unei alegeri dificile.

Candidații Ensemble, o alianță centristă de cinci partide, inclusiv cel al președintelui Macron, sunt presați să se retragă din cursă și să își îndemne suporterii să voteze cu alianța de stânga, care include politicieni radicali de extremă stânga, pentru a învinge-o pe Le Pen.

Termenul limită de marți

Candidații care s-au calificat pentru turul doi pot să decidă până marți dacă se vor sau nu din cursă.

Partidul Adunarea Națională a transmis că nu va forma un guvern dacă nu obține majoritate absolută în Parlament. Duminică, Le Pen a insistat că Bardella va deveni prim-ministru doar dacă partidul obține susținerea Parlamentului. Asta în condițiile care, în mod tradițional, președintele francez nominalizează premierul din cel mai mare grup parlamentar.

"Fără o majoritate clară, va exista mereu un feudalism vechi, inerție și manvre politice care vor distruge alternativa reală de care are nevoie țara", a declarat Le Pen în timpul unui eveniment de campanie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii