„Era fascinată de America”. Destinul tragic al Cristinei Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la o școală din SUA

„Era fascinată de America”. Destinul tragic al Cristinei Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la o școală din SUA

Cristina Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la liceul din Winder, Georgia, era originară din Sibiu. Se stabilise împreună cu soțul său în SUA la finalul anilor ’90. „Și-a dorit foarte mult să rămână în America, era fascinată”, povestesc apropiații.

Cristina Irimie și soțul său FOTO: Ora de Sibiu

Cristina Irimie și soțul său FOTO: Ora de Sibiu

Cristina Irimie este una dintre cele patru victime ale atacului armat de la școala din SUA. Doi profesori și doi elevi au murit după ce un elev de 14 a a deschis focul în liceul din Georgia. Alte 30 de persoane au fost rănite în atac.

Potrivit Ora de Sibiu, în tinerețe Cristina Irimie a fost membră la Ansamblul Dumbrava Sibiului, sub tutela Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. În 1996 a ajuns în Statele Unite alături de ansamblul de dansuri populare, care îl avea drept director și coregraf pe sibianul Ion Oltean.

Ulterior, s-a stabilit în SUA unde a întemeiat o familie alături de un sibian. Cristina a lucrat ca profesoară înainte de a pleca în SUA, după care a continuat să profeseze în America, drept profesoară de matematică.

„A fost o fire foarte sociabilă. Era glumeață, nu am ce să îi reproșez. A fost una dintre cele mai bune dansatoare din cadrul ansamblului și era foarte muncitoare. De asemenea, era foarte prietenoasă, plină de viată, și mai ales săritoare. Ajuta pe oricine”, a declarat un fost membru al Ansamblului Dumbrava Sibiului.

Ioan Oltean, fostul coleg al profesoarei ucise în timpul atacului armat de la o școală din SUA, spune că este șocat de ceea ce s-a întâmplat.

Cristiana Irimie, ucisă în atacul armat de la liceul din SUA

Cristiana Irimie, ucisă în atacul armat de la liceul din SUA

„Sunt foarte şocat. Am fost anunţat azi dimineaţă, la ora 05:00, sunat din America. Şi, când mi s-a spus, am rămas foarte şocat”, a povestit bărbatul pentru Antena3.

Cei doi au plecat împreună, în 1996, în America, acolo unde femeia s-a și stabilit.

„Am plecat împreună în 1996 la un festival de folclor în Atlanta, statul Georgia, şi de atunci s-a stabilit acolo, urmând să-şi preia profesia. După câţiva ani de muncă, pentru că nu se asimilează niciodată ceea ce faci aici cu ceea ce faci în Statele Unite, a urmat acolo nişte cursuri, ca să poată să îşi preia din nou profesia. Era o fiinţă foarte sociabilă, comunicativă, prietenoasă, în primul rând. Şi de mare ajutor. Chiar de mare ajutor”, povestește Ioan Oltean.

Fostul coleg mai spune că profesoara Cristina Irimie își trăia „visul american” și iubea viața de acolo.

„Foarte mult. Foarte mult. Mai ales că şi-a dorit mult America, în anii aceia în care... Am plecat în 96, în România nu era o situaţie tocmai bună, şi atunci cred că a fascinat-o America. Nu numai pe ea, pe mulţi alţii care au plecat în perioada aceea. Şi şi-a dorit foarte mult să rămână, ceea ce s-a şi întâmplat. A muncit foarte mult. Să ştiţi că a muncit prima dată, a făcut munca de jos. Şi după aia, după ani şi ani, când a vrut să îşi preia ceea ce a învăţat aici, a reuşit. Dar, din păcate, s-a oprit aici ceasul ei”, a mai spus Ioan Oltean.

Comunitatea românescă din Statele Unite ale Americii plânge moartea profesoarei de matematică Cristina Irimie. Aceasta frecventa Biserica „Sf. Maria” din Atlanta, SUA, păstorită de preotul maramuresean Nicolae Clempus.

„Să fii profesoară de matematică la un liceu american în ziua de azi trebuie să fii o persoană specială, să fii implicată în comunitatea ta și dedicata Bisericii tale trebuie să fii credincioasă, să fii mereu cu zâmbetul pe buze, glumind și râzând trebuie să fii o persoană veselă și optimistă, să înfrunți răul în fața și să-ți dai viața în fața clasei tale de elevi trebuie să fii erou și model prin definiție. Toate acestea a fost Cristina Irimie. Plecată prea brusc și prea devreme, va rămâne în amintirea noastră veșnic. Ne rugăm pentru soțul ei Dorin și pentru toată familia îndurerată”, a scris părintele Nicolae Clempuș, pastor la Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria, din Georgia.

Un mesaj a transmis și Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

„Am aflat cu multă întristare despre atacul de la liceul Apalachee din Winter, GA care a provocat mai multe victime, morți şi răniți, printre care şi profesoara de matematică româncă Cristina Irimie. Împreună cu preoții şi credincioșii Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi exprimăm compasiune pentru toate victimele şi familiile lor şi îi asigurăm de rugăciunea noastră pentru odihna sufletelor celor care au trecut la Domnul în acest mod tragic, pentru alinarea durerii familiilor lor şi pentru însănătoșirea celor răniți. În mod special vom înălța rugăciuni pentru sufletul adormitei roabei lui Dumnezeu Cristina! Exprimăm condoleanțe familiei şi întregii comunități a Bisericii Ortodoxe Române Sf. Maria, Dacula, GA din care fac parte. Îl rugăm pe Domnul să își reverse mila Sa şi să aducă alinare tuturor! ”, a transmis Mitropolitul Nicolae, de la Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

Un băiat de 14 ani va fi acuzat de crimă, după ce patru persoane au fost ucise într-un atac armat la un liceu din Georgia. Colt Gray, elev al școlii, a fost arestat de doi ofițeri din campus. El va fi judecat ca un adult.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un jeg de om!” / Jurnalista Alina Alexoi de la TVR a fost suspendată internațional pentru jignirea gimnastei Ana Maria Bărbosu

2 „Mama mea este la Templieri, care nu este o lojă masonică, nu face parte din masonerie. Este… nici nu știu cum să-i zic...”

3 „Pune ceva pe tine! Poți să ieși așa pe stradă?” / Doar a coborât din avion la Veneția și a devenit virală

4 O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

5 Atac cibernetic fără precedent în România. Hackerii au spart site-urile unor instituții publice apoi le-au scos la vânzare