Episcopul Covasnei și Harghitei cere rezolvarea problemele cetățenilor români din sud-estul Transilvaniei

Episcopul Covasnei și Harghitei cere rezolvarea problemele cetățenilor români din sud-estul Transilvaniei

Episcopul ortodox al Covasnei și Harghite, Andrei Moldovan, a făcut luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, un apel către instituțiile statului să înțeleagă și să rezolve problemele cetățenilor români din sud-estul Transilvaniei pentru a putea, ulterior, fructifica întregul potențial al acestui areal în interesul României.

Episcopul Covasnei și Harghitei a punctat faptul că regresia demografică a românilor din zonă are un efect de domino asupra bunăstării societății românești în general, fiind periclitată funcționarea instituțiilor de învățământ în limba română, motiv pentru care se impune luarea unor măsuri de combatere a abandonului școlar și de susținere a învățământului în limba română

Înaltul prelat a avertizat că 'fără studii tinerii pierd oportunitatea dezvoltării personale și profesionale, afectând economia județului și implicit, a României, crește rata șomajului pentru că tinerii nu au calificările necesare ocupării puținelor locuri de muncă și nici nu vor putea accesa fondurile europene, la care ar fi avut de beneficiat numai prin simplul fapt că Harghita intră în categoria zonelor defavorizate'.

Totodată, episcopul Covasnei și Harghitei a ținut să sublinieze că tinerii nu au nevoie de concepte autonomiste, ci de valorificarea potențialului economic real al regiunii.

'Dacă vorbim de obiectivele turistice ale zonei, vorbim de valori identitare românești care ar trebui restaurate, protejate de instituțiile de cultură și patrimoniu locale și centrale și promovate de decizionalii de la București. Trebuie să sublinem că este o acută nevoie de oameni de afaceri care să investească în zonă, să creeze locuri de muncă, pentru că lipsa lor afectează nivelul de trai al tuturor locuitorilor, indiferent de etnie', a declarat episcopul Covasnei și Harghitei.

Acesta a arătat că Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului este o oportunitate pentru readucerea în atenția autorităților de la București a problemelor sociale și economice ale românilor de pretutindeni, inclusiv din România, în contextul în care 'județul Harghita s-a remarcat prin multitudinea de evenimente dedicate comunității maghiare, care tensionează de fiecare dată relațiile româno-maghiare și româno-ungare'.

Lucrările celei de-a XIII-a ediții a Universității de Vară a românilor de pretutindeni au început luni la Complexul Sportiv Național de la Izvoru Mureșului, urmând să fie abordate teme de interes pentru românii din afara granițelor, dar și din România.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…