Epidemiologii avertizează: Medicii și pacienții se vor îmbolnăvi de gripă unii pe alții
Ne aflăm în plină campanie de vaccinare antigripală , iar cine dorește să se imunizeze trebuie să facă mai întâi un drum până la cabinetul medicului de familie. Inclusiv cadrele medicale, care, deși rămân cu gratuitate pentru vaccin, nu mai primesc serul în spital, la locul de muncă. „Iar asta ar putea fi o problemă, din punctul meu de vedere”, a precizat pentru „Adevărul” dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog în cadrul Institutului Inimii din Cluj Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor.
Medicii nu mai au acces la vaccinare în spital, ci doar la medicul de familie. Sursa: arhivă
Până acum doi ani, cadrele medicale erau vaccinate în cadrul unităților sanitare unde își desfășurau activitatea. Vaccinurile erau furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică direct spitalelor, iar imunizarea se făcea simplu și rapid. Practic, medicii se puteau vaccina oricând aveau cinci minute libere. Dr. Florin Roșu, medic infecționist și managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a precizat pentru „Adevărul” că procedura, cât a existat și a funcționat, a fost una foarte transparentă. „Aveam în permanență o evidență clară a vaccinării, a personalului vaccinat și nevaccinat. Practic, în fiecare sezon, aveam o imagine a gradului de vaccinare a cadrelor medicale din spitalul nostru, iar acest aspect este unul foarte important mai ales într-un spital de boli infecțioase”.
„Se făcea înainte o listă în cadrul spitalului cu medicii care vor să se imunizeze. Lista era trimisă la DSP, iar DSP ne trimitea vaccinurile”, explică dr. Alexandru Coman procedura. „Iar oamenii chiar se vaccinau, pentru că noi suntem foarte expuși riscului de îmbolnăvire. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă cinci asistente s-ar fi îmbolnăvit în același timp și ar fi trebuit să stea acasă. Nu am fi putut funcționa așa”, spune și dr. Coman.
„Durează până ajungi la medicul de familie. Iar din lipsă de timp, unii dintre noi nu mai ajung deloc”
Ce se întâmplă în prezent? Vaccinarea cadrelor medicale nu se mai efectuează în spital, ci în cabinetul medicului de familie sau în cabinetulmedicului specialist care are contract cu Casa Națională de Asdigurări. Medicii sunt imunizați, practic, la fel ca orice alt cetățean.
„Pentru noi vaccinul este gratuit . Însă, pentru a beneficia de gratuitate, acum trebuie să mă duc la medicul de familie și să obțin o rețetă. Apoi, cu această rețetă mă duc la farmacie să-mi procur vaccinul. Apoi, trebuie să mă întorc în cabinetul medicului de familie pentru a mă vaccina”, continuă medicul epidemiolog.
Însă acest proces îți poate „mânca” chiar și jumătate de zi, este greoi, cere timp și energie. Iar medicii nu prea au timp la dispoziție să fie plimbați pe drumuri. „E prea complicat, după părerea mea. Mama mea, de exemplu, face asta asta pentru că are timp, fiind pensionară. Însă pentru mine orice oră contează. Ce soluție am găsit pentru a mai economisi puțin timp? Renunț la gratuitate, mă duc și-mi cumpăr vaccinul din farmacie și mă imunizez la medicul de familie”, mai spune dr. Coman.
Însă nu toate cadrele medicale procedează așa, iar multe persoane, din lipsă de timp, nu se vor mai vaccina deloc. „Din cauza acestei reglementări, a acestei noi proceduri de imunizare a cadrelor medicale, mulți medici și asistenți vor renunța la a se mai imuniza. Vor merge la risc. Riscul de a intra în contact cu un pacient bolnav și de a se îmbolnăvi”, continuă epidemiologul clujean.
Dr. Alexandru Coman explică faptul că în prezent nu mai are o situație clară a cadrelor medicale imunizate din cadrul Institutului Inimii din Cluj Napoca pentru că, în prezent, fiecare se vaccinează când poate și cum poate. „Dacă până acum doi ani eu, ca medic epidemiolog de spital, știam care e complianța la vaccinare în spitalul meu, acum nu mai știu. Nu mai știu câți dintre medici sunt vaccinați și câți nu”.
„Iar să-i punem să se treacă pe o listă este irelevant, căci o declarație pe proprie răspundere nu are nici o valoare. Și ce să le spun? Să vină cu dovezi de la medicul de familie? Nu am cum să fac asta. Prin urmare, noi, în momentul de față, nu mai controlăm gradul de vaccinare în rândul angajaților noștri ”, continuă ideea și medicul infecționist Florin Roșu. „Înainte, știam totul foarte clar, pentru că noi înșine făceam această imunizare. Iar în funcție de numărul medicilor vaccinați știam cum să-i distribuim pe secții. Nu aș fi trimis, de exemplu, o asistentă nevaccinată în salonul unui pacient cu comorbidități, grav bolnav, tocmai pentru a nu exista riscul ca acesta să se îmbolnăvească la rândul lui. Acum nu mai controlez nimic”, mai spune managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase din București, a precizat că adevărul este undeva la mijloc. „Într-adevăr, această situație poate fi un minus. Pe de altă parte, lucrurile vor intra, în câțiva ani, într-o normalitate. În sensul că fiecare va ști ce are de făcut. Dar trebuie să mai precizez un aspect: dacă medicul epidemiolog dintr-un spital dorește să afle situația cadrelor medicale, poate accesa platforma, sistemul automat, acolo unde se ține întreaga evidentă. Va vedea acolo datele exacte. Căci orice persoană, oriunde s-ar vaccina, este introdusă într-un sistem. Iar medicul epidemiolog are acces la acest sistem. Ar putea verifica situația colegilor lor”.
Riscuri pentru medici și pacienți: „Se îmbolnăvesc unii pe alții”
Iar consecințele pot fi dintre cele mai grave. „Este logic, când medicii nu se mai vaccinează, se pot întâmpla două mari lucruri: fie intră în contact cu pacienți bolnavi și se îmbolnăvesc și ei, fie intră în contact cu persoane bolnave, se îmbolnăvesc și transmit mai departe gripa altor pacienților. Iar când în spital ai pacienți internați cu boli grave, cu boli cronice care se mai îmbolnăvesc și de gripă, atunci am putea spune că avem o problemă”, este de părere medicul infecționist.
Nemaiexistând o imagine de ansamblu asupra gradului de vaccinare a personalului medical, riscul de îmbolnăvire a medicilor dar și al pacienților crește. „Practic, se pot îmbolnăvi unii pe alții. Există acest mare risc”, mai spune dr. Florin Roșu.
Această decizie, continuă dr. Alexandru Coman, a fost luată, probabil, din considerente financiare. „Adică ei se gândesc, probabil, că finanțează mai ușor prin programul de vaccinare, se vaccinează la , medicii de familie sunt plătiți pentru chestia asta. Noi, când ne vaccinam colegii în cadrul spitalului, vaccinam gratuit. Nu este un reproș. Nu mă plâng. Vreau să subliniez doar că vorbim despre un alt sistem. Medicii de familie funcționează după alte reguli, sunt o entitate separată. Dar să vă spun cu certitudine motivele, nu aș putea. Nu putem face decât speculații”, a mai spus specialistul.
Sursa: adevarul.ro