Epidemie de gripă în Franța: 784.000 de persoane au consultat un medic generalist în primele patru săptămâni

Epidemie de gripă în Franța: 784.000 de persoane au consultat un medic generalist în primele patru săptămâni

Nu mai puțin de 784.000 de persoane au consultat un medic generalist în Franța metropolitană în primele patru săptămâni ale epidemiei de gripă, informează un buletin național publicat de Rețeaua Sentinelles. Medicii au declarat că nu s-au mai confruntat de aproape 20 de ani cu o asemenea situație, relatează Le Monde.

În prima săptămână a acestui an, rata de incidență a cazurilor de sindromuri gripale despistate în urma consultării unui medic generalist a fost de 395 de cazuri la 100.000 de locuitori, semnificativ peste pragul de declarare a epidemiei, de 179 de cazuri la 100.000 de locuitori.

La nivel regional, rata de incidență cea mai ridicată a fost în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes (597 de cazuri la 100.000 de locuitori), Provence-Alpes-Côte d'Azur (541) și Ile-de-France (451), dar în aproape toate regiunile rata de incidență este superioară pragului de declarare a epidemiei.

În ceea ce privește cazurile raportate, săptămâna trecută vârsta medie era de 36 de ani, iar bărbații reprezentau 50% din cazuri. Din cele 1.504 de teste realizate de medicii din Rețeaua Sentinelles, 647 de cazuri au fost depistate pozitiv pentru cel puțin un virus gripal. În majoritatea cazurilor a fost depistată tulpina A/H3N2 — în 605 din 647 de cazuri, respectiv 93%. Săptămâna trecută, din cele 191 de cazuri testate, 101 au fost depistate pozitiv pentru cel puțin un virus gripal.

Virusul gripal A/H3N2 rămâne principalul depistat (40,2%), urmat de virusul de tip A (2,5%), virusul de tip A/H1N1 — 0,2% și virusul de tip B, linia Victoria (0,1%).

Rețeaua Sentinelles ("Réseau Sentinelles") este formată din 1.260 de medici generaliști cu cabinete proprii, care reprezintă 2% din totalul medicilor generaliști din Franța metropolitană, formulă care desemnează partea europeană a statului francez. Scopul acestei rețele este supravegherea a 14 indicatori de sănătate, iar medicii membri ai rețelei se numesc "medici santinele".

La Creil, o comună din departamentul Oise, spitalul este debordat de epidemia de gripă care a apărut la începutul lui decembrie. Lipsa de paturi și de personal complică situația, scrie Le Monde.

Miercuri, în spitalul din Creil nu mai existau decât două paturi libere. "În 19 ani de carieră nu am văzut așa ceva", a declarat Loic Pen, medic de urgență. Pentru a rezolva criza de paturi, directorul medical, Fabrice Laurain, a dispus sistarea asistenței medicale în unitatea de chirurgie ambulatorie, pentru a debloca 13 paturi suplimentare.

"A fost rechemat personal din concediu, am recurs la personal temporar și angajații fac multe ore suplimentare", a explicat Fabrice Laurain. Aceste măsuri suplimentare fac parte din dispozitivul intitulat "spital în tensiune", pe care unitatea l-a declanșat la 6 ianuarie pentru a face față epidemiei de gripă.

"Vineri, 6 ianuarie, un pacient a trebuit să rămână trei ore în ambulanță înainte ca brancardierii să-l poată aduce în spital. Un infirmier a urcat în vehicul pentru a-l diagnostica", și-a exprimat indignarea Loic Pen. Anumite persoane au trebuit să aștepte chiar la o coadă de zece ore.

În cadrul măsurilor luate în urma instituirii situației speciale, se desfășoară și celule de criză, iar medicii de diverse specializări se coordonează pentru a stabili unde mai există paturi disponibile. Situația este monitorizată îndeaproape de Agenția regională de sănătate din Hauts-de-France, care primește rapoarte zilnice.

Chiar dacă paturile au fost instalate până și pe holurile spitalului, atmosfera rămâne una destinsă, notează Le Monde. Directorul medical Fabrice Laurain spune că aglomerația cea mai mare se produce seara, "când părinții se întorc de la serviciu și își dau seama că copiii sunt bolnavi".

Potrivit medicului de urgență Loic Pen, la spital se prezintă multe persoane în vârstă care s-au îmbolnăvit de gripă. La acest segment de populație, "virusul acționează ca un factor agravant pentru patologii cronice". "În caz de pneumonie pacientul poate fi tratat cu ajutorul unei măști de oxigen la domiciliu, dar dacă se adaugă gripa, atunci spitalizarea este inevitabilă", a spus el.

Teama de gripă îi determină pe părinți să-și aducă copiii la urgențe, fără o consultare prealabilă. "Am avut un adolescent de 18 ani adus pentru gripă. Părinții lui nu au încercat nici măcar să-i dea ceva pentru răceală", a declarat o infirmieră. Pentru a decongestiona urgențele, ea a încercat să convingă mai mulți părinți să meargă să vadă un medic generalist. Dar "părinții au spus că sunt cozi prea mari la cabinet".

Dacă epidemia se va înrăutăți, va fi declanșat "planul alb". "Nu suntem foarte departe", a declarat Fabrice Laurain. Într-o astfel de situație, va apărea coordonarea între diferite spitale, care se vor afla permanent în contact.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…