Epava Titanicului, așa cum nu a mai fost văzută până acum. Imaginile 3D care au impresionat analiștii
Prima scanare digitală de dimensiuni complete a epavei Titanicului, care se află la 3.800 de metri adâncime în Atlantic, a fost creată folosind cartografierea la mare adâncime.
Epava Titanicului 3D FOTO: Atlantic Productions/Magellan
Scanarea oferă o imagine unică 3D a întregii nave, permițând să fie văzută ca și cum apa ar fi fost drenată, transmite BBC .
"Există încă întrebări, întrebări de bază, la care trebuie să se răspundă despre navă", a declarat analistul Parks Stephenson. El a crede că astfel se face "unul dintre primii pași majori pentru a conduce povestea Titanicului spre cercetări bazate pe dovezi - și nu speculații".
Noua scanare surprinde epava în întregime, dezvăluind o vedere completă a Titanicului. Scanarea a fost efectuată în vara anului 2022 de Magellan Ltd, o companie de cartografiere la mare adâncime, și Atlantic Productions, care realizează un documentar despre proiect.
Submersibilii, controlați de la distanță de o echipă aflată la bordul unei nave specializate, au petrecut mai mult de 200 de ore studiind lungimea și lățimea epavei.
Au fost realizate peste 700.000 de imagini din toate unghiurile, creând o reconstrucție 3D exactă.
Gerhard Seiffert de la Magellan, care a condus expediția, a declarat că a fost cel mai mare proiect de scanare subacvatică pe care l-a întreprins vreodată.
"Adâncimea ei, de aproape 4.000 de metri, reprezintă o provocare - și nu avem voie să atingem nimic pentru a nu deteriora epava", a explicat el.
"Și cealaltă provocare este că trebuie să cartografiezi fiecare centimetru pătrat - chiar și părțile neinteresante, trebuie să cartografiezi noroiul, deoarece ai nevoie de acest lucru pentru a completa între toate aceste obiecte interesante."
Scanarea arată atât amploarea navei, cât și câteva detalii minuțioase, cum ar fi numărul de serie de pe una dintre elice.
Parks Stephenson, care a studiat Titanicul timp de mulți ani, a spus că a fost "răvășit" când a văzut pentru prima dată scanările.
"Vă permite să vedeți epava așa cum nu o puteți vedea niciodată dintr-un submersibil și puteți vedea epava în întregime, o puteți vedea în context și perspectivă. Și ceea ce vă arată acum este adevărata stare a epavei."
El a spus că studierea scanărilor ar putea oferi o nouă perspectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat cu Titanicul în acea noapte fatidică din 1912.
Studiind pupa, a adăugat el, ar putea dezvălui mecanica modului în care nava a lovit fundul mării.
Titanicul, cel mai mare vapor construit până atunci
Titanicul, care a pornit la 11 aprilie 1912 din Cork (Anglia) spre New York (SUA), a fost considerat şi promovat ca fiind vasul imposibil de scufundat. Fiind cel mai mare vapor construit până atunci, era una dintre atracţiile principale ale epocii şi era dotat ca atare. Echipajul, condus de căpitanul Edward J. Smith, dispunea de cea mai nouă tehnologie, iar pasagerii, numai oameni de vază, aveau la dispoziţie cele mai luxoase accesorii şi servicii.
Conform ziarelor vremii, din Marea Britanie s‑au îmbarcat 2.228 de persoane, iar la New York, cu ajutorul vaselor de salvare, au mai ajuns doar 705 pasageri. Titanicul s-a scufundat la 15 aprilie 1912 după ce a lovit un aisberg în apropierea coastei Newfoundland (Canada).
Înainte de a pleca în larg, pe 10 aprilie 1912, căpitanul Edward Smith declara presei britanice: „Nu-mi imaginez în ce condiţii o navă de genul acesta ar avea probleme. Construcţiile moderne de vapoare au trecut de acest nivel".
Sursa: adevarul.ro