Enigma flotei misterioase de drone care a survolat zone militare sensibile din SUA vreme de 17 zile

Enigma flotei misterioase de drone care a survolat zone militare sensibile din SUA vreme de 17 zile

Flote de drone misterioase au survolat situri militare extrem de sensibile din SUA, iar Pentagonul admite că nu știe ce este cu ele, a relatat Wall Street Journal.

Baza aeriană Langley din Virginia a fost survolată de drone FOTO Wikipedia

Baza aeriană Langley din Virginia a fost survolată de drone FOTO Wikipedia

Drone de origine necunoscută au fost văzute zburând deasupra bazelor militare din Virginia și Nevada în ultimul an, inclusiv baza secretă pentru unitatea de comando SEAL Team Six de elită a Marinei și Naval Station Norfolk, cel mai mare port naval din lume, relatează publicația americană.

Generalul Mark Kelly din Forțele Aeriene ale SUA nu știa ce să creadă despre rapoartele conform cărora o flotă suspectă de avioane neidentificate ar fi survolat Baza Forțelor Aeriene Langley de pe coasta Virginiei.

Timp de mai multe nopți, personalul militar a raportat o încălcare misterioasă a spațiului aerian restricționat unde se află una dintre cele mai mari concentrații de instalații de securitate națională din SUA. Spectacolul începea de obicei la 45 de minute - o oră după apusul soarelui.

Kelly, pilot de vânătoare, a estimat că prima dronă din flotă avea aproximativ șase metri lungime și zbura cu peste 160 km/h, la o altitudine de aproximativ 915- 1220 de metri. Apoi, una câte una, a sosit întreaga flotă de drone. Aceasta cuprindea circa o duzină de aparate.

Legea federală din SUA interzice armatei să doboare drone în apropierea bazelor militare, cu excepția cazului în care acestea reprezintă o amenințare iminentă.

Rapoartele despre drone au ajuns la președintele Biden și au urmat două săptămâni de ședințe la Casa Albă, de când aeronavele au apărut pentru prima dată, în decembrie anul trecut. Agenții precum Departamentul Apărării, Biroul Federal de Investigații și biroul Pentagonului dedicat fenomenelor aeriene neidentificate s-au alăturat experților externi pentru a veni cu posibile explicații și a dezbate idei cu privire la maniera de răspuns.

Incursiunile dronelor în spațiul aerian restricționat îi îngrijorau deja pe oficialii din domeniul securității naționale. Cu două luni înainte, în octombrie 2023, cinci drone au survolat un sit guvernamental utilizat pentru experimente cu arme nucleare.

Timp de 17 zile, dronele au apărut la asfințit, au survolat rapid și au făcut cale întoarsă. Unele emiteau luminițe, făcându-le să semene cu o constelație mișcătoare pe cerul nopții. Erau, de asemenea, aproape imposibil de urmărit, dispărând mereu, în ciuda numeroaselor resurse desfășurate pentru a le prinde din urmă.

Generalul Glen VanHerck, pe atunci comandant al Comandamentului nordic al SUA și al Comandamentului nord-american de apărare aerospațială, a declarat că drone au fost observate de-a lungul anilor zburând în jurul instalațiilor de apărare. Însă roiurile nocturne de drone deasupra Langley, a spus el, erau diferite de orice altă incursiune anterioară.

VanHerck a ordonat avioanelor de vânătoare și altor aeronave să zboare îndejuns de aproape de drone pentru a culege indicii. El a recomandat ca secretarul Apărării, Lloyd Austin, să autorizeze o gamă completă de ascultare electronică și spionaj pentru a afla mai multe, deși Pentagonul este limitat în ceea ce poate face pe teritoriul SUA.

„Dacă există obiecte necunoscute pe teritoriul Americii de Nord, sarcina este să acționăm și să le identificăm”, a spus el.

Poliția locală a fost prima care s-a pus în mișcare.

Timp de două nopți, începând cu 6 decembrie, ofițerii din Hampton, Virginia, au urmărit dronele, cu mașina de patrulare și pe jos, transmițând prin radioul poliției observațiile despre locurile în care acestea zburau.

De pildă, unele au părut să aterizeze, ca să se ridice din nou înainte ca polițiștii să ajungă la ele. O alta părea să fi aterizat în larg. În cele din urmă, poliția a renunțat.

Generalul Kelly, acum în retragere, a declarat că și Pentagonul a fost nedumerit.

Formația de drone a fost raportată la Centrului național de comandă militară, un birou al Pentagonului, responsabil de transmiterea mesajelor de urgență către comandanții militari americani din întreaga lume.

Naval Station Norfolk FOTO Wikipedia

Naval Station Norfolk FOTO Wikipedia

Având în vedere complexitatea operațiunii, oficialii americani nu credeau că dronele ar putea fi pilotate de amatori. În plus, acestea urmau un tipar: una sau două drone cu aripă fixă erau poziționate la mai mult de 30 de metri în aer, în timp ce quadcoptere mai mici, de mărimea unor drone comerciale de 10 kilograme, zburau adesea mai jos și la o viteză mai mică.

Acestea veneau dinspre nord, traversau baza, care se află pe o peninsulă la gura de vărsare a golfului Chesapeake, și continuau spre sud, dincolo de raza de acțiune a radarului. Reluau tiparul și se făceau nevăzute, de obicei până la miezul nopții.

Un oficial a sugerat utilizarea semnalelor electronice pentru a bruia sistemele de navigație ale dronelor. Alții au avertizat că astfel ar putea perturba sistemele locale de urgență 911 și rețelele Wi-Fi.

O sugestie a fost aceea de a utiliza energia dirijată, o tehnologie emergentă, pentru a dezactiva sau distruge dronele. Un oficial al FAA a declarat că o astfel de armă prezintă un risc prea mare pentru aeronavele comerciale în timpul sezonului de călătorii de sărbători din decembrie.

Alții au sugerat ca Paza de Coastă a SUA să lanseze plase în aer pentru a captura dronele. Un oficial a subliniat că e posibil ca Paza de Coastă să nu aibă autoritatea de a utiliza o astfel de armă în acest caz. În plus, dronele erau prea greu de urmărit îndeaproape.

Oficialii de la Langley au apelat la navele Marinei SUA și ale Gărzii de Coastă pentru a supraveghea dronele, fără prea mult noroc. Acestea erau mult mai mici decât avioanele militare și nu apăreau întotdeauna pe radar. Personalul militar a trebuit să își recalibreze sistemele radar, care erau setate să ignore orice seamănă cu o pasăre.

Analiștii au aflat că quadcopterele mai mici nu foloseau banda de frecvență obișnuită disponibilă pentru dronele comerciale - încă o dovadă că operatorii de drone nu erau probabil niște amatori.

Oficialii de la Langley au anulat misiunile de antrenament pe timp de noapte, îngrijorați de potențialele coliziuni cu roiurile de drone, și au mutat avioanele de luptă F-22 la o altă bază. Locuitorii bazei și-au împărtășit observațiile la cafeneaua Starbucks locală și au postat fotografii neclare ale dronelor pe grupuri private de Facebook.

Oficialii serviciilor de informații au observat o navă plutind în apele internaționale din largul coastei Virginiei, suspectând o posibilă conexiune. Echipajele Gărzii de Coastă au urcat la bord, dar nu au găsit computere sau alte echipamente care să susțină bănuiala.

La 23 decembrie, dronele au efectuat ultima lor vizită.

Oficialii americani nu au aflat deocamdată cine se află în spatele incursiunilor cu drone și nici motivul lor.

Oficialii americani au confirmat luna aceasta că mai multe roiuri de drone neidentificate au fost observate în ultimele luni în apropierea Bazei Forțelor Aeriene Edwards, la nord de Los Angeles.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când apare «cioclul» în sediu, știm că cineva va fi determinat să demisioneze” / Secretele murdare ale marilor companii IT din România dezvăluite de un…

2 Da, este Daniela Crudu...

3 Amanții Reginei României și scandalurile care au zguduit țara

4 VIDEO „E absolut halucinant cum bate câmpii”

5 VIDEO Vomitiv natural...