Englezii s-au vaccinat și merg deja la bere! La noi e păruială!

Englezii s-au vaccinat și merg deja la bere! La noi e păruială!

După ce a deschis calea cu vaccinurile, Marea Britanie se îndreaptă spre o nouă eră a pandemiei, notează The Economist . Publicația analizează tranziția spre o lume în care Covid-19 este mai puțin letal, o perspectivă care a început să se deschidă pentru Londra și o etapă la care vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, și alte capitale din Vest.

<< Boris Johnson a promis îndelung faptul că ieșirea Marii Britanii din lockdown va fi „precaută, dar ireversibilă”. Anunțând cea mai recentă reducere a restricțiilor, în 5 aprilie, premierul a așteptat cu nerăbdare ieșitul la un pub, unde să ducă „cu prudență, dar ireversibil” o halbă de bere la gură. A fost genul de lipsă de formalitate care îi enervează pe critici și îi încântă pe susținătorii săi.

Și există un număr mai mare ca oricând, de la debutul pandemiei, în rândul celor din urmă, care aprobă prestația domnului Johnson. Aproape jumătate dintre britanici au primit un vaccin, iar serurile au fost distribuite conform unui program pe care mulți îl consideraseră absurd de ambițios. Ca urmare a acestui fapt și a unui lockdown strict, numărul cazurilor s-a prăbușit, coborând de la aproape 900/1 milion de persoane, în ianuarie, la mai puțin de 50.

Astfel, Marea Britanie se confruntă cu o situație cu care se va confrunta, în curând, o mare parte a Vestului: cum să gestioneze tranziția spre o lume în care covid-19 devine o boală mai puțin letală. Guvernul a adoptat o abordare duală: ridicarea lentă a restricțiilor (acestea nu vor dispărea în Anglia până cel mai curând pe 21 iunie) și introducerea unui set de măsuri pentru reducerea transmiterii, unele la o scară similară celor din alte țări.

Dintre intervenții, pașapoartele de vaccinare au atras cea mai mare atenție și sunt cele mai departe de a fi introduse. Guvernul testează evenimente precum o noapte de club și finala Cupei FA. Deși a exclus utilizarea lor în pub-uri și restaurante, atunci când se vor redeschide, lucru care nu se va întâmpla mai devreme de 17 mai, nu a fost exclusă introducerea lor în astfel de locații, ulterior, în acest an.

Există probleme tehnice de depășit, inclusiv modul de încorporare a rezultatelor negative ale testelor și modul de îmbinare a diferitelor baze de date. Există și probleme politice. Laburiștii și liberal democrații și-au exprimat opoziția, la fel și unii conservatori supărați pe ritmul lent al revenirii la normalitate, cărora le place să citeze ieremiadele domnului Johnson împotriva cărților de identitate, din vremea în care era jurnalist.

Sondajele arată un puternic sprijin public, iar simpla posibilitate a introducerii lor servește unui scop. Potrivit unui sondaj Ipsos-Mori, doar una din 20 de persoane ar refuza acum un vaccin, comparativ cu una din șapte, în decembrie. Principalul motiv al acestei schimbări este așteptarea că vaccinarea va fi necesară pentru călătorii sau alte activități de agrement.

Este posibil ca britanicii să fie entuziasmați de vaccinuri, dar sunt mai puțin dornici să sprijine un sistem de urmărire „ca o … sită”. Aproape un sfert dintre cei depistați ca pozitivi scapă urmăririi de către autorități sau refuză să ofere detalii. În medie, persoanele la care se ajunge comunică patru contacte, comparativ cu 15-20, câte sunt așteptate la început. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la numărul persoanelor cu simptome, care se auto-izolează. Ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, rezistă cu încăpățânare tentativelor de majorare plăților pentru concediul medical.

Dar un tratament mai riguros este acordat acum variantelor îngrijorătoare. Datorită capacității enorme de secvențiere genetică a Marii Britanii, la jumătatea lunii martie aproape jumătate din rezultatele pozitive ale PCR erau verificate. Guvernul a deruat ceea ce numește „enhanced contact tracing”, pentru cazurile variantei sud-africane, împotriva cărora vaccinul Oxford-AstraZeneca pare să ofere mai puțină protecție. Aceasta implică testarea din ușă în ușă și examinarea atentă a lanțului de transmitere (adică ceea ce, în China sau Coreea de Sud, este cunoscut pur și simplu ca „urmărirea contactelor”).

Cazurile în cădere oferă și alte oportunități. Dintre cele 343 de autorități locale din Anglia, care tind să aibă mai multe cazuri de identificare a succesului, 59 sunt implicate într-un program-pilot, „Local-0”, care își asumă responsabilitatea pentru urmărirea tuturor cazurilor din zonă. Când locurile de ospitalitate se vor redeschide, toți vizitatorii vor fi rugați să se înregistreze folosind aplicația națională de urmărire a contactelor, în loc ca acest lucru să fie făcut de către un singur membru al fiecărui grup. Asta, ar trebui să le ofere celor ce urmăresc transmiterea virusului mai multe detalii de contact.

Dar cea mai mare schimbare, capitol la care Marea Britanie se remarcă cel mai mult pe plan internațional, este capacitatea sa de testare. Realizează în jur de 1 milion de teste pe zi, aproximativ același număr ca America, dar aceasta din urmă are o populație de cinci ori mai mare. În curând, numărul va mai crește. Pe 5 aprilie, guvernul a anunțat că toată lumea din Anglia va avea acces la teste de flux lateral de două ori pe săptămână, care sunt mai puțin capabile să depisteze virusul decât cele PCR, dar oferă o imagină rapidă a tendinței.

Anterior, oferta privind testarea de două ori pe săptămână le fusese disponibilă medicilor și familiilor cu copii la școală. Potrivit unui expert care a sfătuit guvernul, la începutul lunii martie testele efectuate în spitale au depistat aproximativ 30.000 de cazuri în rândul personalului, e vorba de angajați care, altfel, ar fi intrat în tură.

Cercetările publicate de Departamentul de Sănătate și Asistență Socială (DHSC) sugerează că rata fals-pozitivă a testului cu flux lateral Innova este de 0,03%. Această valoare poate părea mică, dar atunci când virusul este rar și se folosesc milioane de teste, înseamnă că o mulțime de rezultate pozitive sunt false. Criticii se tem că mulți oameni vor avea un șoc urât și vor fi obligați să se izoleze inutil. Pentru a atenua acest lucru, luna trecută, guvernul și-a schimbat politica, oferind tuturor celor la care testul inițial a ieșit pozitiv un test de confirmare de tip PCR.

Cealaltă îngrijorare este că testele cu flux lateral indică mai puține cazuri autentice, oferindu-le astfel asigurare eronată unora dintre cei la care testul a ieșit negativ. Dar, deși astfel de teste reușesc mai greu, decât cele PCR, să îi depisteze pe aceia dintre infectați care au încărcătură virală redusă, ele îi depistează pe cei mai infecțioși. O lucrare a cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, DHSC și Public Health England sugerează că testele cu flux lateral ar depista 83-89,5% din cazurile care duc acum la evenimente de transmitere detectate.

Cât de eficient va fi experimentul, asta depinde de un număr mare de variabile, nu în ultimul rând de asimilare. Testele vor fi disponibile în farmacii și prin livrare gratuită, așa cum au solicitat mulți susținători din America. Impactul campaniei rapide de vaccinare din Marea Britanie a fost studiat îndeaproape în întreaga lume. La fel se va întâmpla și cu intrarea sa într-o nouă eră a pandemiei. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă