Enescu, Brâncuși și rock la Timișoara, în septembrie. Evenimentele lunii în Capitala Europeană a Culturii

Enescu, Brâncuși și rock la Timișoara, în septembrie. Evenimentele lunii în Capitala Europeană a Culturii

TM2023 continuă cu festivaluri europene de teatru, conferințe despre patrimoniu, târguri de viniluri, mult așteptata expoziție Brâncuși și Festivalul Enescu.

Artistul vizual Mihai Donici va realiza un proiect care prefigurează expoziția Brâncuși

Artistul vizual Mihai Donici va realiza un proiect care prefigurează expoziția Brâncuși

Într-un melanj creativ și complex, luna septembrie readuce atât timișorenii, cât și turiștii la realitatea culturală a orașului, după un august plin de festivaluri în aer liber, activități outdoor și multă energie bună.

Institutul Francez din Timișoara organizează în perioada 1 - 3 septembrie cea de-a 12-a ediție a evenimentului Harababura Vintage Fair, un eveniment devenit deja tradiție, care înglobează o platformă online de fotografie și fashion sustenabil și un târg de viniluri și cărți. În acest an, în cadrul Harababura Vintage Fair, vor avea loc sâmbătă, 2 septembrie, concerte orientale susținute de trupele Ko Shin Moon din Franța și K not K din România.

O noutate absolută pentru Timișoara, Festivalul Internațional George Enescu vine în vizită cu Ensemble Intercontemporain, care va deschide acest eveniment printr-un concert susținut pe data de 3 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

Timișoara 2023 Ensemble Intercontemporain jfif

Luni, 4 septembrie, în cadrul festivalului, publicul se poate bucura de un concert inedit alături de Fine Arts Quartet, cvartetul de coarde american cu o istorie impresionantă, care a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern sau Yehudi Menuhin și care va interpreta lucrări de la W.A. Mozart la Philip Glass.

Tranzitând înspre o tonalitate rock, pe 6 septembrie, de la ora 19:00, în cadrul proiectului Time to Rock 2023, Iulius Town va găzdui un concert cu trupa Om la Lună, din București, o trupă cu influențe de la alternative și indie, la post-punk și electro-rock. În cadrul aceluiași eveniment, pe 10 septembrie va avea loc un concert Fanfare Ciocărlia, o legendă vie a fanfarelor balcanice, revenind la Timișoara prin Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.

Time to Rock va continua și cu alte concerte - pe 16 septembrie, tot de la ora 19:00, va avea loc concertul trupei Omul cu Șobolani, iar pe 28 septembrie Casa Tineretului va găzdui un silent-concert cu trupele Eyedrops și Delta pe Obraz, un concert care poate fi auzit doar în căști, oferind astfel o experiență muzicală intimă și unică. În final de Time to Rock, pe 30 septembrie, de la ora 19:00, va avea loc concertul Trooper simfonic, o formație cu o carieră impresionantă de 28 de ani și 10 albume de studio în spate, care își continuă călătoria muzicală cu o nouă capodoperă live.

Timișoara 2023 Fanfare Ciocărlia Time to Rock jpg

În avanpremiera expoziției Brâncuși la Timișoara, pe o perioadă de cinci luni, în fiecare joi, în Piața Unirii, între orele 20:00-22:00, artistul vizual Mihai Donici va realiza un proiect de 20 de expoziții de etno-sculptură, un proiect care prefigurează lumea formelor brâncușiene. Expozițiile au și rolul de a pregăti publicul autohton și pe cel de tranzit cultural pentru receptarea contextualizată a expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale, al cărei așteptat vernisaj va avea loc pe 30 septembrie. Curatoriată de Doina Lemny, expoziția va aduce în atenție diferite etape ale parcursului artistic al lui Brâncuși, în același timp fiind expuse și o selecție de fotografii și fragmente filmate de artist.

O tradiție deja pentru Timișoara, Festivalul SABOTAGE continuă între 22 și 24 septembrie cu același demers de creștere a scenei muzicii electronice locale, ce se poziționează la granița dintre muzică, artă și tehnologie și are loc în spații industriale.

Festivalul propune în acest an trei direcții: music arena, cu muzică electronică, sound art, experiment; knowledge arena, cu ateliere, discuții, conferințe; technology arena, cu arte multidisciplinare, video proiecții și instalații interactive. Într-un registru asemănător, kimaera/Unitatea centrală, va avea loc între 15 - 30 septembrie, prezentând 10 lucrări realizate de 10 artiști pe parcursul a doi ani, o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare sau modul va fi funcțional ca parte, dar și ca întreg, combinând vechile media cu cele digitale, spațiul public al orașului cu IoT, realitatea augmentată, imprimarea 3D, aplicații mobile și NFT.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe https://timisoara2023.eu/ro/.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri