Emmanuel Macron propune o "cale radical nouă" pentru Franța și o reformă a instituțiilor

Emmanuel Macron propune o "cale radical nouă" pentru Franța și o reformă a instituțiilor

Președintele Emmanuel Macron a propus luni o "cale radical nouă" pentru Franța, cu o transformare "profundă" care să cuprindă o reformă a instituțiilor țării "până într-un an", într-un discurs solemn rostit la Palatul Versailles în fața celor două camere reunite ale Parlamentului - Adunarea Națională (camera inferioară) și Senatul (camera superioară), relatează AFP.

"Până acum, prea des, am mers pe un drum greșit", a declarat șeful statului francez, venit să expună principalele orientări ale mandatului său de cinci ani în fața celor două camere reunite ale parlamentului. "Am preferat procedurile în locul rezultatelor, reglementarea în locul inițiativei, societatea rentei în locul societății justiției", a spus el. "Cred profund că, prin recentele alegeri, poporul nostru ne cere să o luăm pe o cale radical nouă", a subliniat Macron.

Președintele francez a afirmat că susține o "transformare hotărâtă și profundă", care să marcheze un viraj după "anii de stagnare și anii agitați", considerând că francezii și-au exprimat în cursul alegerilor "voința pentru o alternanță profundă".

El a propus astfel "schimbarea" instituțiilor, în special prin reducerea cu o treime a numărului de senatori și deputați și modificarea modului de desfășurare a scrutinului cu "o doză de proporționalitate" pentru ca "toate sensibilitățile să fie reprezentate în mod corect".

"Un parlament mai puțin numeros, dar mai consolidat în ce privește mijloacele sale este un parlament unde munca devine mai fluidă, este un parlament care funcționează mai bine", a afirmat el, pledând pentru "acțiune" și "eficiență" la toate nivelurile puterii.

El a adăugat că dorește să "efectueze" această reformă a instituțiilor "până într-un an" și că va supune noile dispoziții unui referendum "dacă va fi necesar".

Subliniindu-și "considerația" pentru parlament, președintele Macron a promis să revină "în fiecare an" în fața Congresului pentru a "da socoteală".

Starea de urgență în Franța, în vigoare de după atentatele din noiembrie 2015, va fi ridicată "în toamnă", a mai anunțat cu această ocazie Emmanuel Macron. "Voi restabili libertățile francezilor, ridicând starea de urgență în toamnă, pentru că aceste libertăți sunt condiția existenței unei democrații puternice", a declarat șeful statului, adăugând totodată că parlamentul va fi invitat să voteze noi măsuri de luptă împotriva terorismului.

Discursul lui Macron, care se dorește a fi asemenea celui rostit în fiecare an de președintele SUA despre starea națiunii, a fost programat să dureze circa o oră, a anunțat anterior Palatul Elysee. Unele locuri din cele 577 ale deputaților și 348 ale senatorilor au rămas neocupate în timpul discursului, în special cele ale deputaților partidului stângii radicale "Franța nesupusă" și ale parlamentarilor comuniști, care au decis să boicoteze ședința.

Emmanuel Macron este al treilea președinte francez care se exprimă în fața parlamentarilor în cadrul fastuos al Palatului Versailles. Francois Hollande a susținut în același loc o alocuțiune solemnă trei zile după atentatele din 13 noiembrie 2015, fiind precedat de Nicolas Sarkozy, în iunie 2009.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri