Emmanuel Macron cere încetarea exporturilor de arme pe care Israelul le-ar putea utiliza în Gaza și Liban

Emmanuel Macron cere încetarea exporturilor de arme pe care Israelul le-ar putea utiliza în Gaza și Liban

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat vineri apelul său pentru încetarea exporturilor de arme către Fâșia Gaza și Liban, adăugând că aceasta este singura modalitate de a pune capăt celor două conflicte dintre Israel și Hamas și Hezbollah, susținute de Iran.

Macron cere încetarea exporturilor de arme utilizate în Gaza și Liban FOTO Arhivă

Macron cere încetarea exporturilor de arme utilizate în Gaza și Liban FOTO Arhivă

„Acesta nu este în niciun caz un apel la dezarmarea Israelului (...) ci un apel de a opri orice destabilizare în această parte a lumii”, a declarat Macron într-o conferință de presă în Cipru, la finalul unei întâlniri a Med9, care reunește țările mediteraneene ale UE, potrivit Reuters .

Conflictul dintre Israel și Hezbollah a izbucnit acum un an, când grupul a început să lanseze rachete asupra nordului Israelului în sprijinul grupului militant palestinian Hamas, la începutul războiului din Gaza, care a urmat unei acțiuni sângeroase a Hamas în comunitățile din sudul Israelului, soldată cu moartea a 1.200 de oameni în câteva ore.

Conflictul s-a intensificat în ultimele săptămâni, Israelul bombardând sudul Libanului, suburbiile de sud ale Beirutului și Valea Bekaa, ucigând mulți dintre liderii de top ai Hezbollah și trimis trupe terestre în zonele din sudul Libanului. Hezbollah, la rândul său, a lansat rachete mai adânc în Israel.

„Am reiterat necesitatea unui armistițiu, iar acest armistițiu este esențial atât în Gaza, cât și în Liban. Este necesar acum atât pentru ostaticii noștri, cât și pentru populația civilă care este victimă a violenței, și pentru a evita contaminarea regională”, a spus el.

„De aceea Franța a cerut încetarea exportului de arme utilizate în aceste teatre de război (...). Toți știm că aceasta este singura modalitate de a pune capăt acestora”, a adăugat Macron.

Sâmbăta trecută, președintele francez a spus deja că livrările de arme utilizate în conflictul din Gaza ar trebui oprite ca parte a unui efort mai amplu de a găsi o soluție politică, ceea ce l-a determinat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să declare a doua zi că impunerea de restricții asupra Israelului nu va face decât să servească Iranului și proxiilor acestuia.

Franța nu este un furnizor major de arme pentru Israel, livrând echipamente militare în valoare de 30 de milioane de euro anul trecut, conform raportului anual al ministerului apărării privind exporturile de arme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi ați citit ce scrie ziarul local Vremea Nouă despre „cazul Tătaru”?

2 VIDEO Spectatori tratați pentru greață severă la Opera din Stuttgart, după o piesă cu sex nesimulat și piercing live, criticată de Biserică

3 Odrasla lui Dragnea, și divorțat, și cu banii luați. Și-a dat fosta soție în judecată pentru „partaj bunuri comune / lichidarea regimului matrimonial”

4 Senatorul Eugen Pîrvulescu, ridicat de DNA

5 Judecătorul Cristi Dănileț, după ce TAS a publicat motivarea în cazul Halep: „S-a dopat intenționat. Scrie negru pe alb”