Emiterea deciziei de pensionare determină încetarea raportului de serviciu, chiar dacă se ceruse suspendarea pensiei

Emiterea deciziei de pensionare determină încetarea raportului de serviciu, chiar dacă se ceruse suspendarea pensiei

Judecătorii Curții Supreme au hotărât că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei.

Cineva transferă date din cartea de muncă într-un registru

Emiterea deciziei de pensionare determină încetarea raportului de serviciu. Foto Arhivă

Tribunalul Suceava a solicitat ICCJ dezlegarea următoarei probleme de drept: "Dacă emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcţionarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, dar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere, conform dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Codul administrativ, afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept?".

Instanţa supremă a admis sesizarea formulată de Tribunalul Suceava - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, şi a stabilit că "în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii".

Casa Națională de Pensii Publice a anunțat o serie de noutăți cuprinse în noua lege a pensiilor, inclusiv cele legate de cumulul pensiei cu alte venituri.

Astfel, pot cumula pensia cu alte venituri pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri din: activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal; activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.

Ca noutate, introdusă de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, și pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.

Noua lege a pensiilor prevede că nu pot cumula pensia cu alte venituri: soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024); beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare , fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui raport de serviciu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”