Emisiile vulcanice din Islanda vor ajunge în Europa

Emisiile vulcanice din Islanda vor ajunge în Europa

Emisiile de dioxid de sulf (SO2) degajate de ultima erupţie vulcanică din Islanda se deplasează către est dinspre nordul Atlanticului, traversând Irlanda şi Regatul Unit şi vor ajunge în zilele următoare deasupra Scandinaviei, ţărilor baltice, Poloniei şi părţii de nord-vest a Rusiei, relatează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres .

Erupție vulcanică în Islanda FOTO EPA-EFE

Erupție vulcanică în Islanda FOTO EPA-EFE

Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) a anunţat joi că erupţia vulcanică declanşată pe 17 martie în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei este cea mai puternică dintre cele patru erupţii înregistrate începând din luna decembrie.

Potrivit cercetătorului Mark Parrington de la CAMS, erupţiile anterioare nu au produs multe emisii de SO2 care să poate fi observate şi asimilate în sistem. De data aceasta însă, cantitatea de SO2 emisă a fost foarte clară în observaţiile efectuate, iar serviciul Copernicus monitorizează îndeaproape emisiile pe măsură ce acestea se deplasează către nordul Europei.

Totuşi, „nu ne aşteptăm să existe vreun impact asupra calităţii aerului de suprafaţă sau asupra climei”, a mai afirmat acelaşi cercetător.

Însă directoarea CAMS, Laurence Rouil, a semnalat că erupţiile vulcanice şi eliberarea unor mari cantităţi de compuşi de sulf pot afecta nu doar calitatea aerului în regiunea direct afectată, ci şi procesele globale, cum ar fi de exemplu concentraţia de ozon în atmosferă.

„Impactul erupţiilor vulcanice din Islanda în atmosferă nu au fost încă atât de grav, dar este justificat să monitorizăm evoluţia situaţiei”, a explicat Laurence Rouil.

Previziunile CAMS asupra emisiilor de SO2 prognozează deplasarea acestora pe parcursul următoarelor cinci zile pe baza Sistemului Integrat de Prognoză (IFS) al Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu (ECMWF). Oficiul Meteorologic din Islanda a menţionat în raportul său de miercuri că activitatea vulcanică „pare să fie relativ stabilă”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…