Emilia Șercan, dezvăluiri incredibile despre impostorul ajuns într-o poziție-cheie a statului român

Emilia Șercan, dezvăluiri incredibile despre impostorul ajuns într-o poziție-cheie a statului român

Toate documentele de studii depuse de fostul șef al Oficiului pentru Prevenirea și Spălarea Banilor Laurențiu Baranga pentru un post de conferențiar universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște fuseseră desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, conform Parchetului General. Aceasta nu l-a împiedicat însă pe Baranga ca un an mai târziu să devină profesor universitar la Universitatea „Valahia” și conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din București, ambele universități de stat, scrie jurnalista Emilia Șercan în  PressOne .

Ce spunea Parchetul General în comunicatul de duminică în care anunța începerea urmăririi penale împotriva lui Baranga și decizia instanței de a-l plasa în arest la domiciliu pentru 30 de zile, până în 9 noiembrie:

  • "Ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de conferențiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă;
  • Ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de profesor universitar, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite".
În 2017, la exact un an după ce Curtea de Apel București i-a anulat diploma de bacalaureat, Laurențiu Barangă a ajuns în vârful ierarhiei universitare devenind profesor universitar la Universitatea "Valahia” din Târgoviște și conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din București, ambele universități de stat, scrie Emilia Șercan în  PressOne .

Motivarea Curții de Apel București mai scoate la iveală că pe diploma de licență a lui Baranga este aplicată o altă fotografie decât cea de pe matca documentului, ceea ce ridică suspiciuni că nici acest act nu era autentic. În 2016, Curtea de Apel București îi desființa în mod definitiv lui Barangă diploma de bacalaureat (obținută la 32 de ani), diploma de licență, diploma de doctorat, dar și alte diplome și certificate - în total 19 documente.

Motivarea instanței:

  • "Documentele școlare regăsite la dosarul martorului Barangă Laurențiu sunt false, având la bază o diplomă de bacalaureat falsă, astfel acesta nu îndeplinea condițiile pentru a se înscrie și absolvi o facultate și, în continuare, alte cursuri sau studii de doctorat".
În respectivul dosar instanța nu l-a vizat în mod direct pe fostul șef de la "Spălarea Banilor”, acesta având doar calitatea de martor, ci l-a vizat pe Mina-Silviu Dobronăuțeanu, fostul rector al universității „Alexandru Ghica” din Alexandria, județul Teleorman, acuzat că a falsificat sute de acte de studii, potrivit ziare.com.
Dosarul penal de la Curtea de Apel, care a dus în final la anularea tuturor actelor de studii ale lui Baranga, a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Aceștia au descoperit, în timp ce verificau sutele de documente falsificate de Dobronăuțeanu, că și diploma de bacalaureat a lui Laurențiu Baranga, la acel moment adjunct al unei direcții din ORNISS și conferențiar universitar la Universitatea "Valahia” din Târgoviște, era una falsificată.
Curtea de Apel i-a anulat lui Barangă toate documentele pe baza cărora acesta își construise atât cariera academică, cât și pe cea din administrația publică. Timp de patru ani, de la pronunțarea deciziei Curții de Apel în iunie 2016 și până când Barangă a fost reținut pe 10 octombrie, nicio instituție a statului nu a părut că știe că întreg trecutul profesional al acestuia a fost construit pe un mare fals, scrie Emilia Șercan.

La un an după ce Curtea de Apel a anulat toate diplomele deținute de Laurențiu Barangă, inclusiv foile matricole aferente acestora, fostul șef de la „Spălarea Banilor” devenea conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV) condusă de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu. Susținerea publică a tezei de abilitare cu titlul ”Managementul și responsabilitatea socială în unitățile agricole” a avut loc în aprilie 2017. După ce dosarul lui a fost verificat de CNATDCU, în septembrie 2017, ministrul Educației Liviu Pop semna ordinul prin care Laurențiu Barangă primea dreptul de a conduce doctorate la USAMV în domeniul „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.

Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV – care este și președintele Consiliului Național al Rectorilor – a declarat pentru  PressOne  că CV-ul lui Baranga a fost scos de pe site-ul universității pentru că „raporturile de colaborare” cu aceste s-au încheiat la 30 septembrie, „deci nu se mai justifică prezența CV-ului pe site-ul instituțional”.
Cîmpeanu susține că a întrerupt orice colaborare cu Baranga – care era îndrumător pentru trei doctoranzi – după ce Inspectoratul General al Poliției Române "ne-a adus la cunoștință situația lui legală”.
Rectorul USAMV a explicat că universitatea i-a depus plângere lui Baranga pentru înșelăciune și s-a constituit parte civilă.

Întrebat de Emilia Șercan  cum a ajuns totuși Baranga să vină să se abiliteze și să conducă doctorate la USAMV, Sorin Cîmpeanu a declarat: "Greu de spus, greu de spus. Nu știu să răspund și nici nu știu ce importanță are cine a avut ideea asta magistrală".

La trei luni după ce a obținut abilitarea de a conduce doctorate la USAMV și cu două luni înainte ca aceasta să îi fie validată de CNATDCU, conf. dr. Laurențiu Baranga a candidat pentru un post de profesor universitar la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, în iulie 2017.

Concursul a fost o formalitate: Baranga a fost declarat admis și a obținut titlul de profesor universitar, cel mai înalt grad didactic din ierarhia academică.
Materiile pe care acesta s-a titularizat la Facultatea de Științe și Inginerie – Alexandria din cadrul Universității „Valahia” sunt „Managementul resurselor umane”, „Management strategic”, „Managementul firmei” și „Antreprenoriat şi gestiunea afacerilor”.


Citește  articolul integral în PressOne


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”