Emil Dumitru: Trebuie prelungită interdicția de import pentru cerealele ucrainene
Deputatul PNL Emil Dumitru a explicat, într-un interviu pentru Adevărul Live, că trebuie prelungită și după 5 iunie interdicția privind importul cerealelor ucrainene în România, fiind de părere că premierul va solicita Comisiei Europene acest lucru.
„Este o problema care ne privește pe toți pentru că România este un stat mare pe ceea ce înseamnă producția de cereale. Noi credem că trebuie prelungită această interdicție de import, ținând cont și că portul Constanța nu suportă să poată fi tranzitate o cantitate imensă de cereale, pentru că Ucraina este un jucător mondial de cereale”, a spus deputatul PNL Emil Dumitru într-un interviu pentru Adevărul Live, fiind întrebat cu privire la situația cerealelor.
Totodată, parlamentarul a mai subliniat: „e și o competiție neloială, trebuie să o spunem, suntem solidari cu statul ucrainean, dar fermierii noștri au restricții în ce privește folosirea de îngrășăminte, pe când Ucraina, ca și țară terță folosește undeva la 400 de substanțe active pentru protecția plantelor, fermierii români peste 80 de substanțe active (...)o exploatație din Ucraina are un milion de hectare, e 1/7 din suprafață arabilă a României”.
„Este clar că trebuie să prelungim. Îmi exprim încrederea că Guvernul României, premierul Nicolae Ciucă va solicită Comisiei Europene să prelungească”, a conchis deputatul privind interdicția pentru importul cerealelor din Ucraina.
Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au cerut într-o scrisoare blocului comunitar să extindă restricțiile privind importul de cereale ucrainene.
Conform scrisorii, interzicerea importurilor adoptată în 2 mai nu se aplică bunurilor importate conform contractelor finalizate înainte de acea dată, ceea ce creează riscul ca acele contracte care sunt nedatate să fie autorizate de autorităţile vamale .
Comisia Europeană a adoptat pe 2 mai măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.
Totodată, Comisia este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023 , atât timp cât situaţia excepţională continuă.
Sursa: adevarul.ro