Emil Boc la CCR?

Emil Boc la CCR?

Trei posturi de jucători ai Curții Constituționale (CCR) se vacantează în această vară ca urmare a terminării mandatelor lui Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. În partidele din coaliția de guvernare au început discuțiile pentru nominalizări, iar printre favoriți se numără Robert Cazanciuc (PSD) și Emil Boc (PNL), scrie g4media.ro .

Nominalizările celor trei noi judecători trebuie făcute de președintele României (una) și Parlament (două). Algoritmul parlamentar arată că propunerile din Parlament vor veni de la PSD și UDMR.

Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, e în pole-position pentru o nominalizare din partea PSD, potrivit informațiilor G4Media. Licențiat în drept și fost procuror pentru o scurtă perioadă, el a intrat în administrație ca director general al Corpului de Control al Guvernului și secretar general în MAE. Ulterior, a intrat în PSD și a devenit ministru al Justiției în perioada 2013-2015, apoi senator.

Alte figuri apropiate de PSD care și-ar dori nominalizarea la CCR sunt Mihai Busuioc, actualul președinte al Curții de Conturi, și Florin Iordache. Iordache e președintele Consiliului Legislativ și a devenit cunoscut ca ministru al Justiției în guvernul Grindeanu, când a promovat celebra OUG 13 care a scos sute de mii de români în stradă.

În ceea ce privește o eventuală nominalizare din partea Administrației Prezidențiale, președintele interimar Ilie Bolojan a lăsat să înțeleagă că ar putea face el propunerea, deși mandatul său expiră imediat după alegerile prezidențiale. ”Pentru CCR înțeleg că perioada de propunere trece de acest mandat. Prin urmare, cred că s-ar putea face o propunere și în acest mandat sau după. Dar, din nou, e o problemă de a lua o decizie pertinentă și corectă pe termen lung”, a spus Bolojan pe 28 februarie când a fost întrebat dacă va face el numirea la CCR sau va lăsa viitorul președinte să facă propunerea la Curte.

În PNL, Emil Boc e văzut ca favorit pentru o nominalizare din partea Cotroceniului, cu condiția ca primarul din Cluj să își dorească postul, potrivit informațiilor G4Media. Boc este și prim-vicepreședinte al PNL. El e profesor de drept constituțional, a fost parlamentar și prim-ministru. Dacă își va exprima dorința de a ajunge la CCR, în ciuda faptului că abia a câștigat un nou mandat de primar, el ar avea sprijinul lui Ilie Bolojan.

Corina Corbu, actuala președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), își dorește și ea nominalizarea pentru un post de judecător la CCR, potrivit informațiilor G4Media. Ea a avut o întâlnire formală cu Ilie Bolojan cu ocazia bilanțului ÎCCJ, dar președintele interimar a avut un discurs mai degrabă rece, cu accente critice legate de tărăganarea proceselor care duce la prescrierea faptelor.

Un alt magistrat care își dorește să ajungă la CCR e Bogdan Mateescu. Judecător controversat la Tribunalul Vâlcea, apropiat al Liei Savonea, el a fost numit în ianuarie secretar general la Ministerul Justiției. Mateescu a fost cercetat într-un dosar penal împreună cu tatăl său, primar PSD în Govora, dar cazul a fost clasat.

Cât privește UDMR, formațiunea condusă de Kelemen Hunor are în vedere 3-4 nume pentru a-l înlocui pe Varga Attila, potrivit informațiilor din coaliție.

Una dintre mizele numirilor la CCR e echilibrul între magistrați și non-magistrați în interiorul curții, potrivit mai multor specialiști consultați de G4Media. Dacă doi dintre cei trei noi judecători CCR vor avea carieră în magistratură, atunci majoritatea în Curte va fi deținută de magistrați, ceea ce ar putea spori pe termen mediu influența magistraților în decizia politică.

O altă temă discutată febril pe scena politică e legată de conducerea CCR. Cum mandatul președintelui Marian Enache expiră în iulie, postul se vacantează. Printre cei care își doresc să preia șefia CCR se numără Bogdan Licu, potrivit informațiilor G4Media. Licu, fost mason, a fost acuzat de două plagiate – o carte (anchetă de Sorin Semeniuc) și lucrarea de doctorat (anchetă de Emilia Șercan). A renunțat la doctorat. Licu susținuse teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.

Cei trei judecători de la Curtea Constituțională a României care își încheie mandatele după 9 ani sunt Livia Doina Stanciu (care a fost numită în 2016, de președintele României), Varga Attila (care a fost numit în 2016, de Camera Deputaților), și președintele Marian Enache (care a fost numit în 2016, de către Senatul României).

Ceilalți judecători CCR sunt Simina Tănăsescu, Iulia Scântei, Cristian Deliorga, Gheorghe (Giani) Stan, Mihaela Ciochină și Bogdan Licu.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Unul dintre cele mai mari secrete ale lumii, dezvăluit de dosarele CIA declasificate

2 Directorul INSCOP spune că cel puțin cinci sondaje pentru prezidențiale făcute în ultimele 10 zile arată aceleași cifre ca cele prezentate de Nicușor …

3 Noi amănunte despre virusul misterios din Rusia

4 „Producem deja mai multe obuziere autopropulsate de calibru 155 decât NATO”

5 Da, este hotelul generalilor MApN din Venus...