Embrionii umani se dezvoltă "in vitro" într-un timp record (studii)

Embrionii umani se dezvoltă "in vitro" într-un timp record (studii)

Cercetătorii au ajuns să dezvolte embrioni umani "in vitro" într-un timp record, o descoperire majoră care ar putea îmbunătăți șansele de fertilizare asistată și ajuta la înțelegerea producerii avortului spontan precoce, potrivit unor studii efectuate de o echipă internațională de cercetători, publicate în revistele "Nature" și "Nature Cell Biology", informează agenția France Presse.

În fertilizarea "in vitro" (FIV), embrionii, dezvoltați în eprubetă, trebuie să fie implantați cel târziu în ziua a șaptea în uterul unei femei pentru a supraviețui.

O echipă internațională de cercetători a anunțat că a reușit să cultive embrioni umani in vitro timp de 13 zile înainte de a întrerupe experiența pentru a respecta recomandările științifice de cercetare asupra embrionilor, aflată în vigoare în mai multe țări.

Munca lor a fost bine primită de comunitatea științifică care a caracterizat-o drept un "pas major", notează AFP.

"Această nouă tehnologie ne oferă o oportunitate unică de a înțelege mai bine propria noastră dezvoltare pe parcursul etapelor cruciale (primele zile de viață) și ceea ce se întâmplă, de exemplu, în cazul unui avort spontan", a spus Magdalena Zernicka-Goetz, de la Universitatea Cambridge, responsabilă pentru o parte din cercetarea efectuată în Marea Britanie.

"Incapacitatea unui embrion de a se implanta (în uter) este o cauză majoră de avort spontan precoce", a observat cercetătoarea.

Embrionii dezvoltați timp de 13 zile au fost fără niciun contact cu celulele materne "ceea ce demonstrează posibilitatea de auto-dezvoltare a embrionului uman", a adăugat ea, fără a avea totuși certitudinea că embrionii studiați prezintă o dezvoltare perfect similară celei din uterul unei femei.

"Știința deține acum o metodă de studiere a unei perioade cheie a dezvoltării umane, care a fost, până în prezent, în mare parte necunoscută", a comentat dr. Peter Donovan de la Universitatea din California.

Din ziua a 14-a, embrionul se transformă într-o structură primitivă a omului, cu un cap și o coadă, "ceea ce marchează", potrivit cercetătorului, "momentul din care embrionul poate fi considerat drept un individ" și "chiar înainte de dezvoltarea creierului embrionar".

Metoda a fost experimentată anterior pe embrioni ai șoarecilor de laborator, mai menționează AFP.

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”