Emanoil Petruț și iubirea ca-n povești care i-a adus sfârșitul. Actorul a murit la doar 49 de ani, mistuit de dorul soției

Emanoil Petruț și iubirea ca-n povești care i-a adus sfârșitul. Actorul a murit la doar 49 de ani, mistuit de dorul soției

Unul dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film din România a trăit o iubire ca-n povești alături de soția sa. Din nefericire, ambii au murit tineri, fiind înhumați unul lângă celălalt în cimitirul Bellu.

Emanoil Petruţ şi-a petrecut copilăria la Focşani, unde s-a stabilit împreună cu familia, aici având şi primele experienţe teatrale, pe când era elev al Liceului Unirea.

Emanoi Petruț și Catinca Ralea, o iubire ca-n filme FOTO Adevărul

Emanoi Petruț și Catinca Ralea, o iubire ca-n filme FOTO Adevărul

Marele actor George Vraca l-a urmărit într-un astfel de spectacol, i-a remarcat talentul deosebit şi l-a sfătuit să se facă actor.

Primul lucru pe cale l-am făcut a fost teatrul. Şi am făcut teatru la modul dezinvolt, în sensul că îmi plăcea să recit, îmi plăcea foarte mult poezia. Eram, într-un fel, copilul minune al oraşului. La Focşani, locul meu de baştină, nu exista festivitate la care să nu fiu chemat să spun versuri", scria Emanoil Petruţ într-un manuscris păstrat de fratele său.

În 1948 avea doar 16 ani şi i-a urmat sfatul maestrului Vraca, înscriindu-se la facultatea de Teatru din Iaşi. Pentru administraţia oraşului Focşani era o mare mândrie faptul că Emanoil Petruţ fusese admis ca student, astfel că timp de un an i-a suportat cheltuielile de la facultate.

Ulterior studentul avea să se transfere la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie , pe care l-a absolvit în 1953. Între 1954 şi 1983, anul în care a murit, a jucat în nu mai puţin de 51 de filme, pelicula de referinţă pentru români fiind Tudor, în 1962, unde l-a interpretat pe Tudor Vladimirescu.

S-a făcut remarcat prin timbrul inconfundabil al vocii sale, care exprima foarte mult dramatism. De asemenea, a avut peste o sută de roluri în piese de teatru.

Moartea soției, o suferință prea grea

Actorul Emanoil Petruț s-a stins din viață în urmă cu 41 de ani. Emanoil Petruț ar fi împlinit astăzi, 8 februarie, 92 de ani. Ne-a părăsit prematur, la doar 51 de ani, la data de 8 august 1983, răpus de dorul mistuitor pentru soția sa.

Apropiații actorului povestesc că după dispariția soției sale, Emanoil Petruț a fost un alt om. Artistul a rămas văduv la doar 49 de ani.

Catinca Ralea, excepţională realizatoare de emisiuni radio-tv, jurnalistă şi traducătoare, actriă şi regizoare de film, a murit în anul 1981, la doar 52 de ani, în urma unei crize de astm. Ea a fost căsătorită cu actorul Emanoil Petruț timp de 2 decenii.

Căsătoriți timp de 21 de ani

În 1960, Emanoil Petruț se căsătorea cu fiica celebrului estetician și filozof Mihai Ralea. El trecut de 28 de ani, ea, aproape 31. Catinca Ralea a fost unul dintre cei mai încântători și cultivați oameni de radio din România, care primise în familia ei o educație aleasă. Totodată, era un traducător de elită.

Într-o zi de 19 ianuarie a anului 1981, Catinca se stingea, iar el a urmat-o doi ani mai târziu. Amândoi sunt împreună de ani și ani, în odihnă veșnică, la Cimitirul Bellu, scrie click.ro.

Un actor genial și un poet strălucit

Puţini ştiu că Emanoil Petruţ a fost şi un strălucit poet. Multe din poezii le scria în cabina sa înainte de a intra pe scenă, să-şi susţină rolul.

Când nu avea program la teatru şi nu avea nici filmări, citea sau scria. Citea cărţi uşoare, chiar şi romane poliţiste, şi scria versuri. Seara îşi revedea filmele. Şi în fiecare zi, oricât de ocupat ar fi fost, îşi găsea o oră, dimineaţa, pentru a se duce la manej, la călărie", scrie regretatul publicist focşănean Alexandru Deşliu, în "Album Memorial".

Mare parte din poeziile sale, pe care nu a mai apucat să le publice într-un volum, erau dedicaţii pentru soţia sa Catinca Ralea, cea care îl venera și l-a înconjurat cu o dragoste infinită.

Mă simt atât de singur

Că-mi voie a pustiu pereţii

Şi lampa nu-mi dă lumina ce mi se cuvine,

Patul şi scaunele se mişcă printre mine.

Şi-n acest strâmt hotar

Mă las lumii în dar”, îşi plângea Emanoil Petruţ singurătatea în poezia „Pustiu".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…