Elvețienii au aprobat prin referendum pentru creșterea impozitului minim global pentru companii și o lege a climei
Elvețienii au votat, duminică, un referendum pentru introducerea unui impozit minim global pentru întreprinderi și o lege a climei care vizează reducerea utilizării combustibililor fosili și atingerea nivelului zero de emisii până în 2050, transmite Reuters.
Steagul Elveției FOTO Shutterstock
Rezultatele referendumului au arătat că aproape 80% dintre cei care au votat la referendumul național de duminică au sprijinit creșterea impozitului pe afaceri din țară la rata minimă globală de 15% de la minimul mediu actual de 11%, un sprijin neobișnuit de puternic.
„Acest lucru asigură că Elveția nu va pierde niciun venit fiscal în favoarea țărilor străine”, a declarat ministrul de finanțe Karin Keller-Sutter. „În plus, va crea, de asemenea, securitate juridică și un cadru stabil”, a mai spus el.
Legea privind clima a fost la fel de bine aprobată și a primit sprijinul a 59% dintre alegători.
În 2021, Elveția s-a alăturat celor aproape 140 de țări care au aderat la un acord al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a stabili o rată minimă de impozitare pentru marile companii, o măsură menită să limiteze practica transferului profiturilor către țări cu fiscalitate redusă.
Creșterea estimată a veniturilor
Chiar și cu această majorare, Elveția va avea în continuare unul dintre cele mai scăzute niveluri de impozitare a societăților comerciale din lume, iar propunerea, care se estimează că va aduce venituri suplimentare de 2,5 miliarde de franci elvețieni (2,80 miliarde de dolari) pe an, a fost susținută de grupurile de afaceri, de majoritatea partidelor politice și de opinia publică.
Legea privind clima, într-o formă modificată după ce a fost respinsă în 2021 ca fiind prea costisitoare, a stârnit mai multe dezbateri, cei care fac campanie împotriva ei câștigând teren în ultimele săptămâni.
Susținătorii spun că legea este un minimum pe care o țară bogată trebuie să îl facă pentru a-și dovedi angajamentul în lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce oponenții din partea Partidului Popular de dreapta spun că va pune în pericol securitatea energetică.
În Elveția se află birourile și sediile centrale a aproximativ 2.000 de companii străine, inclusiv Google (GOOGL.O), precum și 200 de multinaționale elvețiene, cum ar fi Nestle (NESN.S). Deși toate ar fi afectate, grupurile de afaceri au salutat certitudinea mai mare pe care ar aduce-o noua taxă.
Sursa: adevarul.ro