Elveția și UE sunt departe de a depăși polemica privind imigrația, afirmă președinta elvețiană
Elveția și Uniunea Europeană sunt încă departe de soluționarea controversei privitoare la libera circulație pentru cetățenii europeni, a declarat luni, la Bruxelles, președinta Confederației Helvetice, Simonetta Sommaruga, la un an după ce țara sa a votat să limiteze imigrația, transmite DPA.
Rezultatul referendumului organizat în 9 februarie 2014 a dus la apariția unei polemici între Elveția și Uniunea Europeană, întrucât el înseamnă că Berna trebuie să introducă cote pentru toți migranții, inclusiv a celor care provin din țările membre UE, în pofida acordurilor pe care Elveția le are cu blocul comunitar în acest domeniu.
Elveția nu este membră a Uniunii Europene, dar a subscris la regulile fundamentale ale UE privind 'cele trei libertăți': libera circulație a persoanelor, libera circulație a bunurilor și serviciilor și libera circulație a capitalurilor. Schimbarea unuia dintre aceste acorduri le-ar periclita pe toate celelalte, susține Bruxellesul.
''Am stabilit că pozițiile noastre în această chestiune sunt îndepărtate și că spațiul de manevră este foarte mic pentru ambele părți'', a spus Sommaruga, după discuția avută cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
''A fost o conversație foarte dificilă. Pozițiile noastre nu sunt convergente în prezent'', a afirmat Juncker, care a precizat că discuțiile cu partea elvețiană trebuie să continue.
La 9 februarie anul trecut, elvețienii au decis prin referendum să limiteze accesul pe piața muncii din țara lor pentru cetățenii statelor din Uniunea Europeană, decizie ce i-a nemulțumit profund pe oficialii comunitari, dar care a încurajat partidele eurosceptice din Europa.
Referendumul, intitulat 'Împotriva imigrației în masă', a fost organizat la inițiativa partidului UDC (dreapta populistă), exasperat de creșterea puternică a numărului de imigranți, în ultimii ani, după aderarea Elveției la politica de liberă circulație în UE, aplicată din 2002.
Rezultatul votului a fost foarte strâns, pe ansamblul țării 50,3% dintre participanți optând în favoarea limitării accesului pe piața elvețiană a muncii pentru cetățenii statelor Uniunii Europene. Ideea a fost respinsă de Elveția francofonă, însă acceptată de Elveția germanofonă, care a înclinat balanța în favoarea introducerii unor cote de imigrație. AGERPRES