Elveţia refuză să aprobe reexportarea de arme către Ucraina: motivul invocat

Elveţia refuză să aprobe reexportarea de arme către Ucraina: motivul invocat

Guvernul Elveţiei a anunţat vineri că nu renunţă la politica de a interzice transferul de armament de producţie elveţiană către terţe state, în ciuda presiunilor unor ţări europene pentru reexportarea unor astfel de arme către Ucraina, transmite Reuters.

Război în UcrainaFOTO Profimedia

Război în UcrainaFOTO Profimedia

Elveţia are de secole o tradiţie de neutralitate, care include şi interdicţia de înarmare a forţelor implicate în conflicte armate, relatează Agerpres.

După invazia Rusiei în Ucraina, s-au intensificat însă, atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, apelurile pentru renunţarea la această restricţie. Două comisii parlamentare au recomandat deja o abordare mai puţin strictă în legătură cu armamentul elveţian. Guvernul a respins însă ideea după ultima şedinţă.

"Consiliul Federal este legat de valorile neutralităţii elveţiene şi va continua să acţioneze pentru a asigura materializarea beneficiilor neutralităţii", se arată într-un comunicat al executivului.

Documentul adaugă că guvernul va continua să monitorizeze dezbaterile, iar dacă va fi necesar va face o nouă declaraţie.După ce Rusia a atacat Ucraina, Elveţia a primit cereri de aprobare a reexportării de material militar din Germania, Danemarca şi Spania către Ucraina; toate au fost respinse. Elveţienii s-au aliniat însă la sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, iar guvernul federal a cerut de mai multe ori retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

O parte din armele de care forțele ucrainene au nevoie pentru contraofensiva au ajuns în țară

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declara, pe 7 martie, că primele sisteme de rachete antiaeriene Patriot și tancurile Leopard sunt deja în Ucraina, informează presa ucraineană.

"Trebuie să subliniez că, datorită eforturilor Poloniei, bateriile Patriot și primele tancuri Leopard au ajuns în Ucraina. Nu suntem doar principalul punct de transfer de ajutor, ci și unul dintre cei mai mari donatori", a menționat Blaszczak într-un interviu pentru ziarul spaniol Razon.

Dar purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, susţine că armata ucraineană nu a primit încă sisteme americane de apărare antitachetă Patriot – scrie RBC. Ihnat a făcut precizări în acest sens după ce ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat pentru LA RAZÓN că sistemele americane de apărare antiaeriană au sosit deja în Ucraina. „ Desigur, Patriot va fi în Ucraina, decizia a fost luată, oamenii învață … Așteptăm (să vină, n.r.) în viitorul apropiat. Vor veni, într-adevăr” – a afirmat Ihnat, menţionând că ucrainenii vor afla despre sosirea sistemelor Patriot atunci când comandantul Forțelor Aeriene, Mikola Oleşciuk, le va testa exact cum a procedat şi în cazul sistemelor IRIS-T sau „atunci când Forțele Aeriene vor raporta prima aeronavă rusă doborâtă”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”