Elveţia: Mobilizare largă pentru greva feministă

Elveţia: Mobilizare largă pentru greva feministă

Conform sindicatelor peste 300.000 de femei au manifestat în Elveția blocând circulația tramvaielor în Zurich pentru a celebra includerea principiului egalității între femei și bărbați, pe 14 iunie 1981, într-o țară în care dreptul de vot pentru femei a fost adoptat abia în 1971, scrie Agerpres.

Steag Elveția

Steag Elveția Sursă: Shutterstock

Ziua a fost marcată de parade în mai multe localități elvețiene, în sunt de tobe, strigăt de lozinci și cântece, evenimentele fiind sub deviza:"Respect, timp, bani!"

Pe teritoriul întregii țări "peste 300.000 de persoane au participat la ziua grevei feministe", a indicat la finalul zilei Uniunea Sindicală Elveţiană (USS), care are afiliate 20 de sindicate.

"Pentru USS, este clar că această zi trebuie urmată rapid de acţiuni concrete, în special în ceea ce priveşte salariile", a transmis cea mai mare organizaţie de sindicală din Elveția, care face apel şi la combaterea sexismului, în special la locul de muncă.

Tradiția reînviată în 2019 de o nouă generaţie de activiste după o primă ediţie în 1991, această manifestație încurajează în special femeile să părăsească locul de muncă mai devreme pentru a protesta împotriva inegalităţilor salariale persistente, dar şi pentru a denunţa discriminarea, hărţuirea şi violenţa bazată pe gen.

Pe pancartele protestatarelor se puteau citi mesaje precum: "Uterul meu, alegerea mea", "Bărbaţii de calitate sunt dedicaţi egalităţii" sau "Drepturi egale pentru ceilalţi nu înseamnă mai puţine drepturi pentru voi".

La Zurich, au mărşăluit zeci de mii de manifestanţi, conform presei, iar greva a dus la amânarea şedinţei Parlamentului municipal în semn de solidaritate. Potrivit agenţiei de ştiri elveţiene Keystone-ATS, aproximativ 300 de persoane au blocat circulaţia înainte de a fi dispersate de poliţie.

Ideea de a relua această grevă a luat naștere în 2018, sub imboldul sindicatelor, care nu au reușit să introducă, atunci revizuirea legii egalității între femei și bărbați, principiu prin care se urmărea sancționarea companiilor care încalcă egalitatea în domeniul salarizării.

În Elveţia , recunoaşterea drepturilor femeilor a cunoscut progrese notabile, precum dezincriminarea avortului în 2002 şi concediul de maternitate de 14 săptămâni în 2005. În 2021 a intrat în vigoare concediul de paternitate de două săptămâni, dar locurile limitate şi costisitoare din creşe reprezintă un handicap major pentru activitatea profesională a femeilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…