Măsura va fi cea mai drastică şi ultima care se va aplica în cadrul planului de urgenţă explicat miercuri de directorul Asociaţiei companiilor elveţiene de electricitate VSE, Michael Frank, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu responsabili ai Oficiului Federal al Energiei, pentru a analiza criza în aprovizionare cu care se confruntă Europa, potrivit Agerpres.
Într-o primă fază se vor solicita măsuri de economisire voluntare, prin intermediul unei campanii de conştientizare ce va demara în august, dar, dacă situaţia o va cere, se va continua cu reducerea consumului de electricitate mai puţin esenţial, precum iluminatul magazinelor sau al spaţiilor publice pe timpul nopţii.
În a treia fază se va impune la circa 30.000 de companii să reducă cu până la 30% consumul de electricitate şi, în final, ultima măsură la care se va recurge va fi oprirea alimentării cu energie electrică, a subliniat Frank.
„Riscul unei penurii de energie este real”, a precizat reprezentantul asociaţiei companiilor de electricitate, conform agenţiei elveţiene ATS.
La aceeaşi conferinţă, directorul Oficiului Federal al Energiei, Benot Revaz, a recunoscut existenţa "unui nivel de incertitudine fără precedent în Europa" legat de aprovizionarea cu energie, cu preţuri puternic afectate de război.
Revaz a menţionat că Elveţia negociază acorduri privind furnizarea de gaze cu vecinii Germania şi Italia, în timp ce lucrează cu operatorii din sectorul energetic pentru a garanta rezerve pentru la iarnă.
Circa 47% din gazele pe care le consumă Elveţia provin din Rusia (deşi o mare parte vin prin intermediul ţărilor vecine, precum Franţa şi Germania), în timp ce Norvegia este al doilea mare furnizor.