Elveția: Dispozițiile tranzitorii privind libera circulație a cetățenilor români și bulgari nu se mai aplică de la 1 iunie 2016

Elveția: Dispozițiile tranzitorii privind libera circulație a cetățenilor români și bulgari nu se mai aplică de la 1 iunie 2016

Dispozițiile tranzitorii privind libera circulație a cetățenilor români și bulgari nu se vor mai aplica de la 1 iunie 2016, dar, în virtutea Acordului privind libera circulație a persoanelor (ALCP), Elveția poate încă stabili contingente pentru cetățenii din Bulgaria și România până la 31 mai 2019, dacă numărul de imigranți din cele două țări depășește un anumit prag, informează miercuri site-ul guvernului federal elvețian.

Protocolul privind extinderea liberei circulații a persoanelor la Bulgaria și România, așa-numitul protocol II al ALCP, este în vigoare de la 1 iunie 2009. Acesta prevede o liberalizare progresivă a condițiilor de acces la piața muncii elvețiană pentru cetățenii din cele două state membre ale UE.

Elveția a prelungit în două rânduri, în 2011 și în 2014, restricțiile pentru muncitorii români și bulgari. Aceste restricții au la bază un sistem de prioritate a muncitorilor, controlul prealabil al condițiilor de remunerație și muncă și un sistem de contingente. Cum perioada de șapte ani ia sfârșit la 31 mai 2016, dispozițiile tranzitorii privind libera circulație aplicabile românilor și bulgarilor nu se vor mai aplica de la 1 iunie a.c.

Potrivit articolului 10, paragraful 4c, Elveția poate din nou stabili cote până la 31 mai 2019, dacă imigrația din Bulgaria și România este mai mare cu 10% decât media celor trei ani precedenți. Consiliul federal se poate pronunța asupra chestiunii la 1 iunie 2017 și apoi la 1 iunie 2018.

Proporția cetățenilor bulgari și români în rândul populației străine care locuiește în Elveția este foarte mică, notează site-ul guvernului elvețian. La finalul lui 2015, aceasta era de 0,9%, existând 18.364 de persoane care trăiesc în permanență în Elveția. Anul trecut, 1.542 de muncitori bulgari și români au fost primiți în Elveția pentru un sejur de lungă durată, o diminuare de 22,1% în raport cu 2014.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…