Elveţia: Autorităţile avertizează că au fost importate un mare număr de măşti respiratorii defecte
Autorităţile elveţiene au anunţat vineri că au lansat investigaţii asupra unor importatori şi dealeri şi măşti respiratorii defecte, avertizându-i totodată pe utilizatorii de astfel de dispozitive să se ferească de produse cu deficienţe aduse în grabă în ţară în timpul pandemiei de COVID-19, relatează Reuters.
Oficiul federal elveţian pentru prevenirea accidentelor (BFA) şi Fondul naţional de asigurări în caz de accidente (SUVA) afirmă că 60% dintre măştile de protecţie pe care le-au verificat oferă un nivel insuficient de protecţie.
Apelul autorităţilor nu se referă la măştile igienice obişnuite a căror purtare este cerută acum în public sau în transportul public, ci la dispozitivele de protecţie respiratorie menite să apere personalul sanitar de infectare.
Majoritatea măştilor examinate erau etichetate KN95, ceea ce poate indica faptul că modelul este aprobat în China, au menţionat agenţiile citate.
În aprilie, guvernul elveţian a relaxat restricţiile la importul de echipamente de protecţie pentru a asigura dotarea sistemului său medical, pe fondul unei crize globale de astfel de dispozitive.
"SUVA şi BFU au luat act de informaţiile că se află în circulaţie numeroase produse defecte", au notat agenţiile. Produsele, majoritatea cumpărate online, au fost testate într-un laborator al SUVA.
După verificarea a circa 60 de tipuri de măşti, agenţiile au stabilit că "peste 60% dintre modele nu oferă suficientă protecţie".
SUVA nu a precizat deocamdată dacă ancheta sa ar putea duce la lansarea de urmăriri penale sau civile împotriva furnizorilor de articole defecte.
Cei care utilizează măşti de protecţie trebuie să se asigure că acestea poartă aşa-zisa marcă CE, reflectând conformitatea cu standardele europene, urmată de patru cifre, care pot fi un indicator al calităţii, iar ambalajul şi declaraţiile de conformitate trebuie să corespundă cu detaliile referitoare la producător şi adresa acestuia.
"Recomandăm ca măştile să fie achiziţionate din magazine medicale de specialitate sau de la intermediari recunoscuţi", au notat agenţiile elveţiene, ale căror investigaţii continuă.AGERPRES