Elon Musk a fost dat în judecată de opt angajați SpaceX. „Își conduce compania ca în Evul Mediu, tratând femeile ca pe niște obiecte sexuale”
Opt foști ingineri de la SpaceX au intentat un proces împotriva lui Elon Musk, susținând că au fost concediați ilegal, pentru că și-au exprimat îngrijorarea cu privire la hărțuirea sexuală și discriminarea femeilor din companie.
Elon Musk. Foto Getty images
Cei opt ingineri, dintre care patru bărbați și patru femei, spun că în anul 2022 au semnat o scrisoare deschisă adresată directorilor companiei, cărora le cereau să sancţioneze comentariile făcute de Elon Musk pe rețelele de socializare, pe care îl caracterizau drept „o rușine”. Acum ei susţin că excentricul miliardar ar fi ordonat personal concedierea lor tocmai din acest motiv, ceea ce este ilegal, şi cer ca acesta să răspundă în faţa justiţiei.
Ei au citat o serie de tweet-uri postate de Elon Musk , în care acesta făcea referire la penisul său și susțin că a încurajat o cultură sexistă omniprezentă în cadrul companiei producătoare de rachete, unde femeile inginer au fost supuse la hărțuirii și comentariilor sexiste, în ciuda faptului că au reclamat acest lucru, potrivit Daily Mail.
În plângerea depusă se semnalează faptul că Musk a încălcat legea federală și de stat privind discriminarea și că este direct responsabil pentru cultura sexistă de la SpaceX și pentru concedierile reclamanților.
„Își conduce compania ca în Evul Mediu, tratând femeile ca pe niște obiecte sexuale care trebuie evaluate în funcție de mărimea sutienului, bombardând locul de muncă cu glume sexuale lascive și oferind replici celor care contestă mediul Animal House că, dacă nu le place, își pot căuta un loc de muncă în altă parte”, au scris petenţii.
De asemenea, ei au oferit exemple concrete referitor la faptul că inclusiv personalul de rang superior a fost încurajat să aibă un comportament şi un limbaj sexual agresiv în raport cu angajatele.
Un astfel de exemplu este cazul reclamantei Paige Holland-Thielen, care a descris modul în care un angajat de rang superior a răspuns la un grafic de date trasate făcând „o aluzie sexuală la un penis în erecție” și întrebând-o „Cum putem să o ridicăm, sus, sus, sus?”. Femeia spune că a reclamat incidentul la departamentul de Resurse Umane al companiei, dar nu a primit niciun răspuns.
Rebekah Clark, o altă fostă ingineră de la SpaceX, susține, de asemenea, în proces, că și-a auzit colegii făcând comentarii despre sâni la locul de muncă, după ce Musk a făcut un comentariu cu tentă sexuală pe platforma X. Când și-a exprimat îngrijorarea în fața managerilor din cadrul companiei la o întâlnire din 2022, i s-a răspuns: „SpaceX este Elon și Elon este SpaceX”.
Cei opt ingineri care au intentat miercuri procesul se află, de asemenea, în centrul unui proces intentat de Consiliul pentru Relații de Muncă, în care această organizaţie susţine că angajaţilor de la SpaceX li s-au încălcat dreptul de a se asocia și de a milita pentru condiții de muncă mai bune, conform legislației muncii din SUA.
La rândul său, SpaceX a intentat un proces împotriva Consiliului pentru Relații de Muncă, susținând că procedurile interne de aplicare a legii încalcă Constituția SUA, iar luna trecută o curte de apel a suspendat procesul intentat de consiliu împotriva companiei în timp ce analizează acțiunea.
În timp ce reclamanții cer adaune compensatorii și punitive nespecificate și un ordin care să interzică SpaceX să continue să se angajeze în comportamentul presupus ilegal, oficialii SpaceX au negat orice abatere și au declarat că muncitorii au fost concediați în mod corespunzător pentru că au încălcat politica companiei.
De asemenea, ei au negat că Musk a fost implicat în decizia de concediere a inginerilor și au descris scrisoarea lor deschisă de 2022 ca fiind "perturbatoare pentru locul de muncă".
Sursa: adevarul.ro