Elon Muk dă greș cu primul implant Neuralink. Dispozitivul s-a desprins parțial de creierul pacientului

Elon Muk dă greș cu primul implant Neuralink. Dispozitivul s-a desprins parțial de creierul pacientului

Prima încercare a Neuralink de impantare a unui cip în creierul unei ființe umane a fost un eșec, total neașteptat. Dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit compania, miercuri.

Primul implant de cip Neuralink întâmpină probleme FOTO Colaj Twitter

Primul implant de cip Neuralink întâmpină probleme FOTO Colaj Twitter

Pacientul, Noland Arbaugh, a fost operat în februarie pentru a i se atașa un cip Neuralink la creier. Funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decurs de o lună după ce a primit implantul, notează The Guardian .

Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul în miniatură la creier, începuseră să se retragă.

Neuralink nu a dezvăluit motivul pentru care dispozitivul s-a retras parțial din creierul pacientului, dar a transmis, într-o postare pe blog, că inginerii săi ar fi reușit să restabilească funcționalitatea cipului.

Capacitățile scăzute ale cipului nu păreau să-l pună în pericol pe Noland, iar acesta putea încă să îl folosească, de exemplu, pentru a juca un joc de șah pe un computer folosindu-și gândurile, potrivit Wall Street Journal, care a anunțat pentru prima dată știrea despre problema implantului. Posibilitatea extragerii implantului a fost luată în considerare.

Implantul lui Noland Arbaugh a început să întâmpine probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării pe blog a companiei Neuralink, când un număr nedezvăluit de fire ale cipului „s-au retras din creier, ducând la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți”.

Acest lucru a scăzut numărul de biți pe secundă ai dispozitivului, ceea ce este în esență un indicator al cât de bine și-ar putea îndeplini implantul sarcinile.

Implantul, promovat ca un succes

Neuralink, pe care Elon Musk îl deține și care a fost evaluat la aproximativ 5 miliarde de dolari anul trecut, a promovat pe scară largă succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia cipurilor creierului.

Deși dispozitivul este încă în fazele sale incipiente, dezvăluirea companiei aduce mai multă atenție asupra naturii netestate și complicate a procedurii experimentale.

Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea unui mic recipient în craniu care găzduiește un cip de procesare și o baterie, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale pe care le trimite.

Arbaugh, care este tetraplegic, poate controla dispozitivele computerului, cum ar fi o tastatură sau un cursor de mouse cu ajutorul implantului său.

Pacientul a lăudat cipul în timpul unei demonstrații din martie și a spus că „i-a schimbat deja viața”. Totuși a afirmat că nu a fost perfect și că „s-au confruntat cu unele probleme”.

Înainte ca Neuralink să efectueze primul implant uman, a experimentat ani de zile pe animale, inclusiv oi, porci și maimuțe.

Autoritățile de reglementare au lansat mai multe investigații asupra practicilor companiei la acele laboratoare de testare pe animale, la începutul acestui an, declarând că au găsit probleme de control al calității și de evidență la o unitate de cercetare din California.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...