Elisabeta a II-a deschide lucrările noului parlament britanic prin 'discursul tronului'
Parlamentul britanic își deschide miercuri lucrările în noua componență rezultată în urma alegerilor legislative din 7 mai, ceremonia fiind marcată de tradițional 'discurs al tronului', prin care Regina Elisabeta a II-a va prezenta programul noului guvern conservator condus de premierul David Cameron, notează AFP.
În cele aproximativ zece minute cât se va adresa parlamentarilor, suverana va trasa temele principale ale viitoarei guvernări, dintre care se detașează proiectul de referendum asupra apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană. David Cameron a promis organizarea unei astfel de consultări până la finele lui 2017, după o etapă de renegociere a relațiilor țării sale cu blocul comunitar, în vederea căreia declanșează o ofensivă diplomatică la nivel european în această săptămână. Modul de organizare a referendumului, care ar putea avea loc în 2016, va face obiectul unui proiect de lege ce va fi prezentat joi de guvern.
Dacă în urma scrutinului din 2010 David Cameron a fost nevoit să apeleze la o coaliție cu Partidul Liberal-Democrat pentru a putea forma guvernul, conservatorii dispun de această dată de o majoritate absolută în Camera Comunelor.
În acest an, 'discursul reginei' urmează să se mai refere la acordarea de noi puteri Scoției, conform promisiunii lui Cameron în urma votului negativ la referendumul de independență din septembrie trecut. Subiectul va fi urmărit cu mare atenție de Partidul Naționalist Scoțian (SNP), care, după victoria istorică în Scoția de la scrutinul din mai, a devenit, cu 56 de deputați, a treia forță politică în Westminster, după conservatori și laburiști.
Discursul va include și alte teme aflate în dezbatere în Marea Britanie, precum o lege privind drepturile omului, preferată unui cadru european, și un program economic incluzând reduceri anuale de 12 miliarde de lire (16,9 miliarde de euro) ale cheltuielilor sociale.
'Avem un mandat din partea poporului britanic și un program detaliat de pus în aplicare. Ne vom apuca de treabă fără să pierdem un minut', a subliniat David Cameron, într-un comunicat, premierul urmând să se adreseze și el parlamentarilor după discursul suveranei.
Acesta urmează o tradiție începută în anul 1536 și va fi cel de-al 62-lea rostit de Elisabeta a II-a de la urcarea sa pe tron, în 1953. Singurii ani în care regina nu a putut onora tradiția au fost 1959 și 1963, înainte de nașterea celor doi fii ai săi. Chiar dacă protocolul a fost considerabil simplificat în decursul secolelor, ceremonia rămâne totuși marcată de atmosfera epocilor trecute. Regina parcurge, într-o caleașcă aurită trasă de patru cai, scurtul traseu între palatul Buckingham și Westminster, unde ia loc pe tronul Camerei Lorzilor, avându-l în stânga pe soțul său, ducele de Edinburgh. Discursul reginei este urmat de o dezbatere, apoi de un vot de încredere în noul guvern.
AGERPRES