Eliminarea acestor trei alimente din dietă vă poate îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii. De ce trebuie evitați cartofii prăjiți

Eliminarea acestor trei alimente din dietă vă poate îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii. De ce trebuie evitați cartofii prăjiți

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în multe state, iar un regim alimentar sănătos poate reduce semnificativ riscul de probleme cardiace.

Cartofi prajiti FOTO Shutterstock

Potrivit cardiologilor și nutriționiștilor, unul dintre cele mai simple lucruri pe care le puteți face este să eliminați anumite alimente care sunt deosebit de nocive pentru inimă, scrie Huffington Post .

Șunca

Dacă doriți să aveți grijă de inima dumneavoastră, ar trebui să păstrați baconul pentru ocazii speciale sau să îl eliminați complet din alimentație.

Modul în care este preparată șunca poate duce la efecte adverse asupra sănătății inimii”, a declarat Michelle Routhenstein, dietetician-nutriționist în cardiologie preventivă.

„Procesul de întărire a slăninii cu nitrit de sodiu și conținutul său ridicat de sodiu pot ridica tensiunea arterială, în timp ce compușii formați în timpul gătitului, cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice și aminele heterociclice (HCA), contribuie la inflamație și la deteriorarea vaselor de sânge, crescând în mod colectiv riscul de boli de inimă”, susține dieteticianul.

În timp ce slănina este cel mai mare infractor, dr. Saman Setareh-Shenas, cardiolog, a declarat că trebuie să ne ferim de carnea procesată în general, precum și de carnea roșie.

„Persoanele care mănâncă diete bogate în carne roșie , în special cele cu carne foarte procesată, au fost asociate cu o incidență și mortalitate mai mare a bolilor cardiovasculare și cu obezitate”, a declarat Setareh-Shenas.

Pâine albă

„Pâinea albă, cu indicele său glicemic ridicat și lipsa de nutrienți și fibre în comparație cu opțiunile din cereale integrale, poate duce la vârfuri rapide de zahăr din sânge, rezistență la insulină și creștere în greutate, toate acestea crescând riscul de boli de inimă și complicații conexe”, susține dr. Daniel Luger, cardiolog preventiv la Rush University Medical Center din Chicago.

Toți carbohidrații rafinați cresc nivelul de glucoză și trigliceride circulante. „Pâinea albă este lipsită de toate fibrele și substanțele nutritive sănătoase. Ceea ce rămâne este zahăr pur”, susține medicul.

Cartofii prăjiți

Atunci când sunt prăjiți, aceștia absorb grăsimi trans, care contribuie la hipertensiune și boli cardiace. Uleiul refolosit agravează problema, sporind riscul de boli coronariene.

Atunci când alimentele sunt prăjite, conținutul lor nutrițional se schimbă - alimentele pierd apă și capătă grăsime”, explică dr. Setareh-Shenas.

„Mai ales în cazul cartofilor prăjiți, uleiul este adesea reutilizat, ceea ce duce la o pierdere de grăsimi nesaturate și la o creștere a grăsimilor trans. Cartofii prăjiți sunt, de asemenea, acoperiți cu multă sare, iar consumul ridicat de sodiu a fost asociat cu hipertensiunea arterială și cu o creștere a bolilor de inimă”, susține specialistul

Consumul regulat de alimente prăjite în general, a adăugat el, a fost legat de o creștere a bolilor coronariene, a hipertensiunii arteriale și a obezității.

Ce ar trebui să mănânci în schimb?

Specialiștii recomandă creșterea consumului de leguminoase, cum ar fi lintea, năutul și fasolea. Leguminoasele sunt bogate în fibre sănătoase și ajută la promovarea sațietății, reglează mișcările intestinale și hrănesc bacteriile intestinale sănătoase.

De asemenea, foarte bune sunt semințe de in, migdalele, quinoa și pâinea integrală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amanții Reginei României și scandalurile care au zguduit țara

2 Coreea de Nord și-a trimis armata să arunce în aer drumurile de graniță care duc spre Sud

3 Șeful spionajului german, semnal de alarmă fără precedent despre Rusia

4 Secretul chinezilor pentru o viață lungă și sănătoasă: câtă cafea consumă pe zi pentru a se ține departe de diabet și AVC

5 „Am pierdut 165.000 de lire într-o oră” / Revolut, compania din domeniul bancar cu cele mai multe plângeri de fraudă din Marea Britanie