Elicoptere militare ruse vor efectua zboruri de antrenament în apropierea frontierelor baltice
"Brigada militară aeriană a Districtului militar Vest, cu sediul la Pskov, a iniţiat zboruri de antrenament în nord-vestul Rusiei", a declarat colonelul Oleg Kocetkov, un purtător de cuvânt al armatei ruse, citat de AFP.
"Avem la dispoziţie circa 50 de elicoptere militare noi, inclusiv aparate de luptă de tip Ka-52 Alligator", a precizat colonelul.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, remarca marţi că activităţile militare ale Statelor Unite şi ale altor ţări NATO s-au intensificat la frontierele Rusiei, fiind la un nivel "fără precedent".
Patru avioane daneze de luptă, de tip F-16, au aterizat miercuri la baza militară de la Amari, în vestul Estoniei, pentru a participa la misiuni de supraveghere NATO în spaţiile aeriene ale statelor baltice, au anunţat forţele estone, relatează AFP
Este prima mobilizare a unor avioane NATO la această bază şi a doua a Alianţei Nord-Atlantice în statele baltice după cea de la Siauliai, în Lituania, a precuzat pentru AFP Roland Murof, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene estone.
Aproximativ 60 de militari danezi, inclusiv piloţii, au sosit la bază.
"Sosirea voastră în Estonia şi deschiderea bazei de la Amari unor zboruri NATO regulate contribuie la consolidarea securităţii în regiune", a declarat, într-o ceremonie de primire, premierul eston Taavi Roivas.
"Însă activitatea de asigurare a securităţii Estoniei şi Europei este departe să fie încheiată. Vrem ca prezenţa aliaţilor noştri din NATO în Estonia să fie permanentă", a adăugat el.
De asemenea, Marea Britanie a mobilizat în regiune patru avioane de luptă de tip Typhoon, în Lituania, pentru a asigura alături de avioane de tip Mig-29 poloneze şi de tip Rafale franceze - cu baza la Malbork, în Polonia - misiuni de "poliţie aeriană" în spaţiile aeriene ale ţărilor baltice.
Cele foste trei republici sovietice Lituania, Letonia şi Estonia - care au aderat la NATO în 2004 - şi-au exprimat îngrijorarea faţă de potenţialul militar tot mai mare al Rusiei la frontierele lor, criza ucraineană amplificând aceste îngrijorări.
Sursa: adevarul.ro