Elevii sunt liberi mâine - 5 Octombrie, de Ziua Educației
Elevii și profesorii vor avea parte de o zi liberă mâine, 5 octombrie cu ocazia Zilei Internaționale a Educației.
5 Octombrie - Ziua Educației - Foto Shutterstock
Ziua Educației sărbătorește semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor” și a fost desemnată de UNESCO. Această sărbătoare este celebrată în fiecare an pe 5 octombrie.
În țara noastră, aceasta a fost introdusă acum zece ani, în structura anului şcolar 2013-2014.
De Ziua Internațională a Educației nu se organizează cursuri, potrivit ordinului privind structura anului școlar și contractului colectiv de muncă din învățământ.
Articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024 spune că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.
Aceasta este prima zi liberă de la începutul anunui școlar și înaintea vacanței programate între 28 octombrie și 5 noiembrie.
Pentru elevii și profesorii din București, aceasta nu va fi singura zi liberă până la vacanță, aceștia nu vor merge la cursuri nici pe 27 octombrie, când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al Bucureștiului.
În România, este sărbătorită și Ziua Învăţătorului pe 5 iunie, ce reprezintă data de naștere a lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern. Nici atunci elevii și profesorii nu merg la cursuri.
Ziua Mondială a Educației, a fost introdusă de ministrul Educaţiei din 2013, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).
Marius Nistor, spunea că Ziua Educației este celebrată prin liber pentru că „guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară sau materială, atunci a venit prin această recompensare. Este singurul lucru pe care am putut să-l negociem prin contractul colectiv de muncă, pentru că legislația din România interzice negocierea unor drepturi cu caracter salarial”, potrivit Edupedu.
De altfel, România se află în topul țărilor europene cu cele mai multe zile de vacanță, respectiv 120 de zile libere în anul școlar 2023-2024 , potrivit unui raport european pe această temă. Doar în Malta, Letonia, Estonia și Franța elevii au mai multe zile libere decât cei din țara noastră.
Sursa: adevarul.ro