Elevii și drogurile. Simptomele care ar trebui să îi alerteze pe părinți: „Ceva se schimbă la copilul meu“

Elevii și drogurile. Simptomele care ar trebui să îi alerteze pe părinți: „Ceva se schimbă la copilul meu“

Un specialist Antidrog din Timiș a explicat cum putem recunoaște semnele consumului de stupefiante. Aproape 10% dintre elevii de 16 ani din România au încercat deja drogurile, dar sunt și cazuri de copii de 12-13 ani care au căzut în această capcană.

Numărul tinerilor din România care consumă droguri este sub media europeană FOTO Youtube (captură)

Numărul tinerilor din România care consumă droguri este sub media europeană FOTO Youtube (captură)

O anchetă DIICOT a dezvăluit, recent, modalitatea în care elevii a două licee din București au ajuns să se drogheze chiar în școală. Consumul de droguri în rândul adolescenților este confirmat și de ultimul Studiu în şcoli privind consumul de alcool, tutun şi droguri ilicite în România (ESPAD), ale cărui rezultate au fost făcute publice în 2020.

Potrivit ESPAD, la nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, conform metodologiei internaţionale a studiului ESPAD, este de 9,5%. Dacă ne referim doar la drogurile ilicite incluse în studiul desfăşurat în România, atunci consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii este de 11,8%.

Dacă luăm în considerare și medicamentele fără prescripție medicală, atunci consumul înregistrează un nivel de 12,4%. Cele mai consumat drog de către adolescenți este canabisul, dar 1,2% dintre adolescenți ajung la ecstasy, iar 0,7% consumă heroină.

De ce ajung elevii să consume droguri

Mariana Iridon este psiholog și coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, din rețeaua teritorială a Agenției Naționale Antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ea a explicat pentru „Adevărul“ care sunt câteva dintre motivele pentru care un copil sau adolescent ajunge să consume droguri.

„Principala cauză care duce spre consumul de droguri, fie că ne place sau nu, face referire de fapt la vulnerabilitățile și problemele emoționale ale adolescentului, care de cele mai multe ori sunt puse într-un context de familie dificil. Aici vorbim de lipsa suportului din partea părinților sau mai degrabă de lipsa controlului. Practic nu există un profil social al consumatorului de droguri, ci mai degrabă un profil emoțional”, a explicat specialista.

Șefa Centrului de Consiliere Antidrog Timiș - Mariana Iridon

Șefa Centrului de Consiliere Antidrog Timiș - Mariana Iridon

Toate studiile arată că dependența de droguri este o tulburare emoțională, dar curiozitatea și anturajul au și ele rolul lor. „De cele mai multe ori curiozitatea, anturajul nepotrivit vin și se suprapun problemelor emoționale ale tânărului nostru și toate acestea vor duce spre consumul de droguri. Rămâne familia ca factor care poate să încline balanța între risc și protecție, pentru că la nivelul familiei se întâmplă foarte multe lucruri, iar dacă acele lucruri sunt pozitive vor fi protecție pentru tânărul nostru. Însă, dacă lucrurile respective nu se întâmplă într-un mod sănătos, vorbim de factor de risc”, a punctat Iridon.

Simptomele care trebuie să îi alerteze pe părinți

Coordonatoarea Centrului Antidrog Timiș a arătat că sunt câteva indicii care ar trebui să îi alerteze pe părinți cu privire la consumul de droguri. Acestea se manifestă pe toate planurile – emoțional, mental, fizic, comportamental.

„Consumul de droguri vine la pachet cu modificări în absolut toate planurile. Dacă ne gândim doar la planul emoțional, în prima etapă, copilul nostru poate să fie extrem de irascibil, extrem de instabil emoțional, cu ieșiri necontrolate, cu reacții care nu-i sunt caracteristice”, a punctat Mariana Iridon.

În plan școlar apar problemele de concentrare, absenteismul, scăderea notelor și o neimplicare în activitățile școlare.

„Apoi ne putem uita și la nivel fizic, pentru că inclusiv la nivel fizic drogurile vor veni cu anumite semne. Copilul poate să slăbească foarte mult sau, din contră, poate să pună într-un timp foarte scurt multe kilograme. Are tulburări de somn, pe de altă parte, are un anturaj care părintelui ar trebui să-i dea de gândit, nu mai ascultă de părinte și lucrurile acestea pot să crească și să escaladeze, mergând până la a fi violent, agresiv cu părintele. Adică ceva se schimbă la copilul meu”, a explicat specialistul Antidrog.

Ce trebuie să facă părintele

Psihologul a mai arătat că părintele trebuie să fie foarte vigilent. „Eu, ca părinte, dacă sunt puțin atent la ce e în jur, voi avea câteva indicii care nu întotdeauna se confirmă. Însă indiciile ar trebui să fie un prim pas care să mă ducă să văd mai mult, să stau de vorbă cu copilul meu, să-i acord o atenție mai sporită și lui, dar și anturajului în care este copilul meu. Să știu ce face copilul meu, să pun limite sănătoase conform vârstei și să am comunicare deschisă și sinceră cu el”, a mai explicat Mariana Iridon.

Cum ajung tinerii la centrul antidrog

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș oferă gratuit și confidențial servicii medicale, psihologice și sociale și pentru tineri, însă, și pentru aparținător. „Tinerii ajung la centrul nostru, pe de o parte de bunăvoie, prin intermediul familiei, sau trimiși de școală sau alte instituții, printre care și Serviciu de Probațiune sau serviciu DIICOT. Într-adevăr, pornim de foarte multe ori de la absența motivației pentru a veni la centrul nostru și de cele mai multe ori părintele așteaptă destul de mult timp până la momentul în care ia inițiativă și insistă ca tânărul să vină spre consiliere”, a explicat coordonatoarea Mariana Iridon.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”