Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”

Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”

Elevii mai multor licee de top din Sibiu au participat zilele trecute la Balul Balurilor, un fel de Bal al Bobocilor, unde au petrecut toată noaptea pe ritmuri de manele. Este o știre care nu ar trebui să mai mire pe nimeni, căci astfel de evenimente - organizate sau nu de școli - au loc peste tot și în fiecare an. Iar manelele sunt cireașa de pe tortul tuturor petrecerilor de acest gen.

Tzanca uraganul

Elevii de liceu, în mijlocul uraganului numit manele. Sursa: Facebook

Chiar și așa, există voci care s-au revoltat mai ales în contextul în care analfabetismul funcțional atinge cote dramatice, abandonul școlar e în floare, iar Educația e la pământ. Un profesor universitar, istoric și sociolog în cadrul SNSPA, a declarat pentru „Adevărul” că „paranghelia” poate fi privită ca un „verdict de cancer social pentru societatea românească”.

„Shiki Shiki Boom, am deranjat liniștea,

Shiki Shiki Boom, iar vine poliția,

Shiki Shiki Boom, tot ne facem damblaua,

Shiki Shiki Boom, c-așa e țara mea”

Sunt versurile unei melodii interpretare de manelistul Tzancă Uraganul în fața a sute de elevi și care au isterizat la propriu audiența. Și nu ne referim aici la nuntași veseli și nici la cheflii de prin baruri, ci la elevii liceelor de elită din oraș.

Bogdan Bucur

Bogdan Bucur, profesor SNSPA. Arhivă personală

Profesorul Bogdan Bucur a declarat că fiecare este liber să asculte orice gen de muzică dorește. Dar „a face din manea o muzică de societate care să fie ascultată la primul eveniment formal din viața unor tineri - Balul Bobocilor - este inacceptabil. Este extrem de grav și confirmă tendința de degradare culturală accentuată pe care o urmează România”, considera acesta.

Profesorul consideră că organizarea unui astfel de eveniment ar trebui să presupună un cadru formal, o ținută de seară și muzică cultă, nicidecum manele și vestimentație întâmplătoare: „Se pot asculta manele în cluburi, în spatele blocurilor sau acasă. Dar nu la evenimente de societate care ar trebui organizate formal. Să ascultăm manele la un astfel de eveniment este ca și cum am comanda shaorma la un restaurant gastronomic, am merge în pantaloni scurți la Ateneu sau în „treling” - cum se spune mai nou - la Operă. E ca și cum am acoperi o gaură în peretele din baie cu o pictură de Grigorescu. E ca și cum am vrea să instaurăm comunismul în Elveția sau am ridica blocuri comuniste lângă Colosseumul din Roma. Se poate, dar e păcat”.

Specialistul consideră că nu este nimic greșit în a asculta manele, în a mânca shaorma, în a te îmbrăca în pantaloni scurți sau în trening. „Greșită este însă inadecvarea socială a acestor tipuri de consum cultural”, spune acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Serviciile l-au aruncat peste bord pe Iohannis”

2 Încep surprizele? / Amănunte care dau de gândit despre judecătorii „Lotului Nordis” de la Curtea Supremă

3 Ăsta ne crede pe toți cretini? / Georgescu a povestit cum a depășit „handicapul situației în care eram forțați să mâncăm în Occident”

4 Un sondaj care-o umilește pe Lasconi în fața lui Nicușor chiar într-un fief „hard” al USR

5 El este Radu Pally, șeful de campanie al lui Călin Georgescu vizat marți de percheziții