Elevele din Iran s-au alăturat protestelor. „Dacă nu ne unim, ne vor ucide unul câte unul” FOTO VIDEO
Elevele din Iran s-au alăturat protestelor. Ele și-au dat jos vălurile și au scandat împotriva autorităților clericale, într-o demonstrație fără precedent. Înregistrări video verificate de BBC au arătat mai multe demonstrații care au avut loc atât în curțile școlilor, cât și pe străzile mai multor orașe.
Elevele din mai multe orașe din Iran s-au alăturat protestelor Foto: Captură video/ Twitter
Tinerele au făcut ecou pentru protestele declanșate de moartea lui Mhsa Amini, care a murit după ce a fost reținută pentru încălcarea legii hijabului, luna trecută.
În Karaj, un oraș aflat la vest de Teheran, fetele au forțat un oficial din domeniul educației să părăsească școala.
În imaginile postate luni pe rețelele de socializare se vede cum fete strigau „rușine să vă fie” și aruncau în bărbat cu ceea ce par a fi sticle goale de apă, până când acesta pleacă pe o poartă.
Într-un alt videoclip de la Karaj, se aud studenții strigând: „Dacă nu ne unim, ne vor ucide unul câte unul”.
Și în orașul sudic Shiraz, luni, zeci de eleve au blocat traficul pe un drum principal în timp ce își fluturau vălurile în aer și strigau „moarte dictatorului” – o referire la Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt asupra tuturor problemelor de stat.
Alte proteste ale elevelor au fost raportate marți în Teheran și orașele din nord-vestul țării Saqez și Sanandaj.
Mai multe eleve au fost fotografiate în picioare în sălile de clasă, cu capetele descoperite. Unele și-au ridicat degetul mijlociu la portretul ayatollahului Khamenei și al fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.
Protestele elevelor au început la câteva ore după ce ayatollahul Khamenei a rupt tăcerea în ce privește protestele și a acuzat Statele Unite și Israelul, inamici ai Iranului, de orchestrarea „revoltelor”.
El și-a oferit tot sprijinul forțelor de securitate, care au răspuns protestelor printr-o represiune violentă.
Tulburările au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, care a intrat în comă după ce a fost reținută de poliția moralității pe data de 13 septembrie la Teheran pentru că ar fi încălcat legea care impune femeilor să-și acopere părul cu hijab sau văl. Ea a murit la spital trei zile mai târziu.
Familia ei a susținut că ofițerii au bătut-o în cap cu o bâtă și au lovit-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a negat că a fost maltratată și a spus că a suferit o „insuficiență cardiacă”.
Primele proteste au avut loc în nord-vestul Iranului, populat de kurzi, unde locuia Amini, apoi s-au răspândit în toată țara.
Sursa: adevarul.ro