Elena Udrea, la ÎCCJ

Elena Udrea, la ÎCCJ

Elena Udrea s-a prezentat luni dimineața la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a judecat o contestație depusă la decizia instanței de a-i menține măsura controlului judiciar în dosarul "Gala Bute", în care este judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor, Elena Udrea a confirmat că va da în judecată, la CEDO, statul român pentru modul în care a fost purtată cu cătușe la mâini în spațiul public, deși ea nu este o persoană periculoasă.

"Și în legislația românească, este un ordin al ministrului de Interne din 2006, dar și în legislația europeană, printr-o directivă a Parlamentului European, este interzis să expui în public o persoană încătușată, dacă nu este o persoană periculoasă. Nu mă consider o persoană periculoasă, în sensul de violentă sau care dorește să se sustragă urmăririi penale. Ca urmare am decis să fac acest lucru, nu neapărat pentru mine, pentru că ați văzut nu am avut nicio rezervă în a-mi expune, a vă ajuta atunci când ați încercat să filmați cătușele, cât pentru toți ceilalți care sunt supuși unor astfel de acte sau acțiuni care nu respectă drepturile omului. (...) Nu văd de ce ar trebui să acceptăm în continuare tot acest spectacol", a declarat Elena Udrea.

Ea a susținut că noul ministru de Interne, Petre Tobă, nu este preocupat să respecte legea și să scrie un regulament privind modul de aplicare a Legii de executare a pedepselor.

Fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie anul trecut în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box — Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”