Elena Udrea, citată la DNA. Ar putea fi REȚINUTĂ

Elena Udrea, citată la DNA. Ar putea fi REȚINUTĂ

Elena Udrea a fost citata joi la DNA in dosarul privind creditul luat de la BDR, anunta Digi 24. Dosarul a fost deschis de procurorii DNA in luna mai. Numele Elenei Udrea apare in dosarul creditelor ilegale luate de la BRD, in care procurorii DIICOT ii pusesera anterior, sub acuzare, pe omul de afaceri Adrian Sarbu si pe fostul senator Sorin Rosca Stanescu. Tot joi Udrea va discuta cu procurorii despre problema cautiunii pe care ar trebui sa o plateasca si in cazul in care nu va avea banii necesari anchetatorii ar putea cere din nou incuviintarea arestarii sale.

Ora 10:21 Miercuri seara a expirat ultimatumul dat de procurorii anticorupție Elenei Udrea, aflata sub control judiciar pe cautiune, ea trebuind sa plateasca 5 milioane de lei pentru controlul judiciar pe cauţiune. Fostul ministru a declarat inca de miercuri că cel mai probabil se va duce joi la DNA, unde va discuta cu procurorul de caz despre o varianta de plată a cauţiunii. Udrea a anuntat insa ca nu va plati in niciun caz 5 milioane de euro.

Elena Udrea declara in 2010, la HotNews-RFI, ca nu poate dormi din cauza grijilor provocate de acest credit. "Nu mai dorm din cauza ratei la banca. Cred ca, per total, rata ajunge la vreo…nu as vrea sa spun o cifra ca o sa calculeze cineva si o sa iasa, nu stiu… Eu platesc la finalul acestui an si platesc dobanda legala, habar n-am cat este, dar platesc o suma, creditul plus dobanda", spunea Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltarii regionale si Turismului.

Pe 2 noiembrie, Elena Udrea si Popa Sorin Mihai, director general adjunct al BRD la data savarsirii faptelor, au fost pusi sub urmarire penala de procurorii DNA sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu si, respectiv, abuz in serviciu in acest dosar.

De ce sunt acuzati Elena Udrea si Sorin Mihai Popa

Procurorii afirma ca Elena Udrea i-a solicitat directorului Popa Sorin Mihai acordarea unui credit in valoare de 3.280.000 de euro, in regim Private Banking (client privilegiat), fara sa fi urmat procedura obisnuita a negocierii conditiilor de finantare cu persoanele aflate in subordinea directorului.

Aceasta ar fi pus la dispozitia bancii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituita ipoteca. Ulterior, fostul ministru ar fi solicitat cedarea creditului prin novatie catre o alta persoana, in conditiile in care cunostea ca persoana respectiva nu are posibilitatea sa achite obligatiile rezultate din contractul de credit, in sensul ca nu avea bunurile necesare cu care sa garanteze achitarea intregului credit.

Prejudiciul cauzat bancii este evaluat de procurori la 2.576.541,53 euro, constand in creditul de care a beneficiat si bunurile mobile si imobile ce au fost scoase din sfera garantiilor contractuale si nu mai pot fi executate.

In perioada 2007- 2010, Popa Sorin Mihai, in calitate de director general adjunct al BRD, a acordat Elenei Udrea o serie de derogari care au condus la prejudicierea bancii.

Prejudiciul in dauna bancii a fost determinat de neincasarea sumelor datorate cu titlu de dobanda sau comision si prin neexecutarea garantiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amanat declararea creditului ca neperformant si a privat banca de posibilitatea recuperarii creantei din executarea garantiilor).

De asemenea, acesta este acuzat ca a permis scoaterea bunurilor debitorului Elenei Udrea de sub incidenta contractului de garantie si ca, la cererea acesteia, a permis aprobarea unui contract de novatie, prin care debitorul initial solvabil a fost inlocuit cu unul insolvabil, imprejurare in care banca s-a aflat in imposibilitatea de a-si recupera creditul.

In conformitate cu atributiile stabilite prin contractul de administrare, Popa Sorin Mihai avea atributii de coordonare si control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienti privilegiati) si risc, atributii in validarea si aprobarea ofertarii clientilor privilegiati, precum si in ceea ce priveste acordarea de derogari de la prevederile normei bancare.

Despre acest credit afirma Elena Udrea, in 2010, ca nu "mai poate dormi" din cauza ratei pe care o are de platit. Aceasta trebuia sa achite integral, pana la finele lui 2010, un credit in valoare de 3 milioane de euro contractat in 2007 pentru achizitionarea unui teren.

"Nu mai dorm din cauza ratei la banca. Cred ca, per total, rata ajunge la vreo…nu as vrea sa spun o cifra ca o sa calculeze cineva si o sa iasa, nu stiu…Eu platesc la finalul acestui an si platesc dobanda legala, habar n-am cat este, dar platesc o suma, creditul plus dobanda", spunea aceasta.

In septembrie 2010, Alexandru Faur, un simplu angajat intr-un magazin de pe Calea Victoriei, preia creditul contractat in 2007 de fostul ministru al Turismului, dar si terenul din strada Neajlovului, cumparat de Udrea cu banii obtinuti din imprumut. Ziaristii Capital au scris, la momentul izbucnirii scandalului, ca pretul pe metru patrat pentru terenul respectiv a scazut din 2007 pana in 2010 cu aproximativ 350 de euro, probandu-si afirmatia cu o tranzactie asemnatoare.

Din anul 2000, Faur nu a declarat la Fiscului venituri mai mari de 1.000 de lei lunar, iar in 2007 si 2009 tanarul nu a declarat nici un venit, potrivit cotidianul.ro. Tanarul care a preluat creditului Elenei Udrea, detinea si o firma, Faur Finance & Consulting SRL, care de la infintare pana in 2013 a inregistrat pierderi. Cu toate acestea, Faur detinea, in 2012, un Bentley de 200.000 de euro si mergea in vacante de lux la Monte Carlo, Las Vegas, Porto Banus, Hong Kong sau Saint Tropez, scriau jurnalistii Cotidianul.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…