Elefanții, marii insomniaci din lumea animalelor, pot rezista chiar și 46 de ore fără să doarmă (studiu)
Elefanții africani din sălbăticie pot dormi, în medie, numai două ore pe zi și de multe ori pot rezista aproape două zile fără să închidă ochii, ceea ce îi face să fie mamiferele cu cea mai scurtă perioadă de somn, conform unui studiu publicat miercuri, după cum informează DPA și AFP.
Paul Manger de la Universitatea din Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, a studiat alături de colegii săi, timp de 35 de zile, două femele de elefant de vârstă medie, care trăiesc în libertate, în cadrul Parcului Național Chobe din Botswana.
Studiile efectuate anterior pe elefanți s-au concentrat în cea mai mare parte pe mamifere aflate în captivitate, care dorm între patru și șase ore pe zi.
Celor două femele li s-a amplasat în zona trompei câte un dispozitiv pentru monitorizarea somnului și un colier cu giroscop pentru a urmări pozițiile de somn.
Elefanții au rămas treji chiar și 46 de ore parcurgând distanțe de circa 30 de kilometri în timpul acestei perioade, posibil din cauza elementelor perturbatoare precum leii sau braconierii, se menționează în studiul publicat în jurnalul "Plos One".
În plus, oamenii de știință au concluzionat că mamiferele au dormit culcate doar o dată la trei-patru nopți, singurul moment în care intrau în starea de somn REM (rapid eye movement — mișcări rapide și simultane ale ochilor), asociată cu visarea.
Capacitatea elefanților de a dormi puțin se crede că are legătură cu dimensiunea mare a corpului lor, dovezile sugerând că mamiferele mari tind să doarmă mai puțin, fapt observat cu preponderență la erbivore, menționează cercetătorii.
"Aprofundarea modului în care dorm diferite viețuitoare este importantă pentru a ne ajuta să înțelegem animalele. În plus, acest lucru ne ajută să descoperim noi informații care ar putea contribui la dezvoltarea de strategii mai eficiente pentru a le proteja. Acest lucru poate oferi, de asemenea, noi perspective asupra modului în care dorm oamenii, pentru o mai bună înțelegere a insomniilor", a declarat Paul Manger.
Toate animalele dorm, unele mai mult, altele mai puțin. Delfinii, care trebuie să se ridice la suprafața apei pentru a respira, rămân activi atunci când se află în stare latentă, jumătate din creierul lor dormind, iar jumătate rămânând trează.
După elefanți, alte mamifere care necesită cel mai puțin somn sunt caii, aceștia dormind circa trei ore pe zi.
AGERPRES