Electrocutarea creierului, tratament pentru depresie și Parkinson. Cum funcționează metoda controversată folosită la domiciliu

Electrocutarea creierului, tratament pentru depresie și Parkinson. Cum funcționează metoda controversată folosită la domiciliu

Stimularea electrică transcraniană (tES) este o metodă neinvazivă de stimulare a creierului, pe care oamenii au început să o folosească la domiciliu. Ajută la concentrare, la o mai bună claritate mentală și poate trata depresia. Totuși, cercetările pe această temă sunt încă în stadii incipiente.

Stimularea artificială a creierului, folosită la domiciliu FOTO Twitter

Stimularea artificială a creierului, folosită la domiciliu FOTO Twitter

Stimularea artificială a creierului la domiciliu a luat amploare în rândul unui grup de entuziaști, care spun că le oferă un avantaj mental. Aceasta constă în aplicarea de curenți alternativi la nivelul scalpului, care trec prin tesuturile capului și creează un câmp electric în creier, care modulează activitatea neuronală, notează NBC News .

Povestea unui utilizator, diagnosticat cu boala Lyme

În 2021, Craig Gibbons a fost diagnosticat cu boala Lyme. Medicul lui i-a prescris antibiotice, dar medicamentul nu a reușit să elimine unul dintre cele mai pregnante simptome ale sale: o ceață mentală, care îi îngreuna concentrarea sau amintirea informațiilor. Așa că a optat pentru o abordare diferită: stimularea creierului la domiciliu.

În ultimii ani, Gibbons a experimentat stimularea transcraniană cu curent direct, sau tDCS, care furnizează curenți electrici slabi creierului, prin electrozii atașați la cap. Stimularea creierului vine în multe forme diferite, dar toate sunt centrate pe aceeași idee: trimiterea de mici șocuri către anumite părți ale creierului pentru a-i modifica activitatea. Unele dintre utilizările sale sunt bine stabilite: stimularea magnetică transcraniană este utilizată în spitale și clinici ca o modalitate de a trata depresia.

O altă versiune, stimularea profundă a creierului, implică implantarea chirurgicală de electrozi în creier și a fost folosită, de ani de zile, pentru a atenua simptomele bolii Parkinson.

Bărbatul în vârstă de 32 de ani, din New York, a auzit că metoda ar putea fi folosită pentru a atenua simptomele de ceață cerebrală.

M-a ajutat să mă trezesc puțin și să pun lucrurile în mișcare”, a spus el.

Majoritatea tehnicilor de stimulare a creierului implică plasarea electrozilor – conductori prin care circulă electricitatea – pe anumite părți ale capului unei persoane. Acești electrozi trimit mici impulsuri electrice prin craniu către creier. Utilizările medicale ale stimulării creierului au loc de obicei în spitale sau cabinete medicale.

Dar utilizarea dispozitivelor de stimulare a creierului la domiciliu este înfloritoare, în rândul unui grup de entuziaști, care spun că le îmbunătățește starea mentală și le oferă avantaje, de exemplu la examene sau la locul de muncă. Alții spun că obțin stări meditative mai profunde sau claritate mentală.

Dispozitivele pot fi comandate de pe internet

Dispozitivele pentru acasă sunt disponibile online și, de obicei, variază ca preț de la 40 la aproximativ 500 de dolari. De obicei, nu sunt mai mari decât o telecomandă a televizorului sau un smartphone. Uneori bateriile, capacele și curelele pentru cap, soluția salină și alte accesorii, necesare pentru a trimite impulsurile slabe de electricitate către creier sunt vândute separat.

Multe dintre dispozitive sunt comercializate ca având autorizație de la Food and Drug Administration, ceea ce implică un proces de revizuire mai puțin riguros decât cel necesar pentru aprobarea FDA.

În ciuda popularității lor tot mai mari, mulți oameni de știință se opun utilizării dispozitivelor, deoarece nu se cunosc prea multe despre siguranța lor pe termen lung, a spus Robert Reinhart, neurolog la Universitatea din Boston.

Trebuie să înțelegem mai bine ce pot face aceste instrumente, inclusiv orice consecințe nedorite pe care le-ar putea avea”, avertizează el.

Metoda, încă în fază incipientă

Anna Wexler, profesor asistent de etică medicală și politici de sănătate la Universitatea din Pennsylvania a descoperit că oamenii folosesc dispozitivele pentru a-și trata tulburările de sănătate mintală sau pentru a-și îmbunătăți performanțele mentale.

Depresia și anxietatea sunt primele două motive. Oamenii le folosesc și pentru a-și îmbunătăți concentrarea, memoria, lucruri de genul acesta” , a spus Wexler.

Stimularea creierului la domiciliu a luat startul încă de la începutul anilor 2010, în ciuda respingerii din partea medicilor și oamenilor de știință, care erau îngrijorați cu privire la siguranța acestei metode.

Robert Reinhart a condus un studiu, publicat în august în jurnalul Nature Neuroscience, care a constatat că administrarea de mici șocuri electrice la creier a stimulat memoria unui grup de adulți în vârstă, timp de cel puțin o lună.

Studiul a inclus 150 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 88 de ani, care nu au avut o tulburare neurologică diagnosticată. Pacienții au fost rugați să poarte un dispozitiv încorporat cu electrozi timp de 20 de minute, în patru zile consecutive. Tipul de stimulare a fost similar cu stimularea cu curent continuu transcranian, dar a folosit un tip diferit de curent electric.

Descoperirile au sugerat că, în afară de utilizarea sa clinică, stimularea creierului ar putea deveni într-o bună zi, similară modului în care oamenii folosesc cofeina pentru a-și crește vigilența.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…