ELCEN: Producem energie termică exact în parametrii comandați de RADET
Electrocentrale București (ELCEN) furnizează agent termic în parametrii comandați de Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) și poate crește producția de agent termic dacă Regia o va solicita, a declarat, vineri, directorul tehnic al producătorului de energie, Constantin Dobre, într-o conferință de presă.
'ELCEN produce energie termică exact în parametrii comandați de RADET. Ce face RADET de la gardul centralei la consumator este problema domniilor lor', a spus Dobre.
Potrivit acestuia, în timpul verii, consumul de energie termică al Capitalei este de 10 ori mai redus decât în timpul iernii, astfel că este suficientă funcționarea a două centrale din cele patru existente în București.
'Pot fi oprite două centrale simultan. Grozăvești și CET Vest, CET Sud și Progresu. În acest moment sunt pornite CET Vest și Progresu, care produc împreună 144 de gigacalorii pe oră. Putem crește producția în cele două centrale până la 260 de gigacalorii pe oră', a mai spus directorul tehnic al ELCEN.
Referitor la declarațiile oficialilor RADET, potrivit cărora ELCEN nu a respectat programul de revizii agreate anterior, Dobre a arătat că producătorul de energie a respectat întocmai programul acceptat împreună cu RADET în primăvară.
'Suntem în programul acceptat împreună în această primăvară, dar noi oricum putem opri și porni centralele, dar nu este cazul, pentru că nu este cerere. Dăm parametrii atât cât dorește RADET. Să spună ce doresc și le dăm. Dacă problema ar fi fost la noi, ar fi trebuit ca jumătate din oraș să nu aibă apă caldă', a continuat Dobre.
Oficialii ELCEN au arătat că poprirea ELCEN pe conturile RADET a rezultat ca urmare a hotărârii instanței.
'Poprirea se datorează restanțelor la plată din 2008-2009 ale RADET și ale Primăriei. Acum RADET achită factura lunii decembrie 2013. Aceste datorii se acumulează an de an, zi de zi. Avem de recuperat de la RADET 2,6 miliarde de lei, fără penalități. Cu penalități cu tot, suma se ridică la 3,61 miliarde de lei', a spus, la rândul său, Adrian Diaconu, director financiar-comercial adjunct al ELCEN.
El a arătat că, pentru primele cinci luni ale acestui an, ELCEN are de încasat 93 milioane de lei în contul mărfii livrate, din care 62 de milioane de lei reprezintă subvențiile pentru perioada martie — mai 2016.
Producătorul a încasat în acest an 513 milioane de lei și a facturat 608 milioane de lei.
Diaconu a arătat că, la rândul său, din cauza acestor creanțe, ELCEN nu poate achita contravaloarea gazelor primite de la furnizorii săi. Compania are contracte cu Petrom și Romgaz, dar și un contract de import de gaze. Potrivit lui Diaconu, Romgaz ar putea bloca conturile ELCEN în 2 iulie, din cauza unor datorii care se ridică de 330 de milioane de lei.
'În 2 iulie, există riscul să ne blocheze conturile 100%. Datoria noastră este de 330 milioane de lei la Romgaz și de 550 de milioane de lei în total către furnizorii de gaze', a mai arătat oficialul ELCEN.
În ceea ce privește neregulile constatate în Raportul Corpului de control al premierului, privind posibile fapte penale, reprezentanții ELCEN spun că vor analiza raportul Corpului de control și vor vedea în ce măsură vor fi aplicate recomandările din acel raport.
Întrebat de sporurile pe care le au angajații, Diaconu a precizat că toate facilitățile din contractul colectiv de muncă erau foarte vechi, însă nu se aplicau decât în funcție de activitatea depusă.
'Nu există facilități suplimentare față de ceea ce era acum 10 ani, acum 5 ani, chiar s-au redus. Nu a apărut nimic nou față de ce era acum 10 ani. A fost un contract colectiv de muncă foarte vechi care prevedea mai multe bonusuri, dar care se aplicau doar în funcție de activitatea depusă. De exemplu, în timpul Termoelectrica exista chiar și un spor de scafandru, care a rămas acolo, dar vă dați seama că nu-l aplică nimeni. Bonusurile s-au diminuat pe măsură ce activitatea s-a redus, sunt bonusuri în funcție de activitatea depusă', a explicat oficialul RADET.
Bucureștenii din cartierele Colentina și Pantelimon au rămas de miercuri fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia, a informat miercuri RADET.
Potrivit reprezentanților RADET, acest lucru este o consecință a faptului că nu există banii necesari pentru efectuarea reparațiilor și reviziilor la rețeaua de transport și distribuție.
Totodată, la finele lunii mai, Corpul de control al premierului a constatat că, între 2009 și 2014, valoarea totală a sporurilor, primelor și a altor bonificații oferite personalului din cadrul Sucursalei Electrocentrale București, înainte și după reorganizare, a fost de 299.863.000 de lei.
AGERPRES