Elcen produce agentul termic în două CET-uri, dar reţeaua de conducte nu îl poate prelua în mod corespunzător
Electrocentrale Bucureşti (Elcen) furnizează agent termic prin intermediul a două centrale, CET Bucureşti Sud şi CET Grozăveşti, conform programului de vară, însă sistemul învechit de conducte nu poate prelua în mod corespunzător agentul termic, se arată într-un comunicat al companiei, remis, luni, AGERPRES.
Din cele patru centrale ale Elcen, doar două funcţionează pe timpul verii, întrucât nu mai este necesară asigurarea căldurii.
Pe perioada cât nu se află în funcţiune, cele două CET-uri oprite ale Elcen, CET Bucureşti Vest şi CET Progresu, sunt supuse unui program de mentenanţă planificat încă de la începutul anului de comun acord cu Termoenergetica.
CET Grozăveşti acoperă aria deservită majoritar de CET Bucureşti Vest, aşadar consumatorii deserviţi de obicei din CET Bucureşti Vest beneficiază în acest moment de agent termic livrat din CET Grozăveşti.
Reviziile sau reparaţiile unor defecţiuni din cadrul CET Bucureşti Vest (închisă în prezent în regim de vară) nu afectează, prin prisma Elcen, consumatorii racordaţi. Structura inelară a reţelei permite preluarea agentului termic din orice punct, în cazul de faţă din CET Grozăveşti. CET Bucureşti Sud a preluat aria deservită majoritar de CET Progresu, se arată în comunicat.
"Subliniem că nerealizarea la timp (în ultimii 15-20 de ani), a lucrărilor majore de modernizare esenţiale în reţeaua de termoficare, a condus la degradarea fără precedent a sistemului de termoficare operat în prezent de Termoenergetica, acesta neavând în acest moment capacitatea tehnică de a prelua în mod corespunzător agentul termic produs de Elcen. Asigurăm consumatorii bucureşteni că în ciuda situaţiei determinate de starea tehnică gravă în care se află sistemul de termoficare, cu consecinţe negative nu doar asupra parametrilor de furnizare a apei calde către consumatori, ci şi asupra surselor de producere ale Elcen, vitale pentru Bucureşti şi pentru Sistemul Energetic Naţional, facem toate eforturile de a găsi soluţiile cele mai eficiente şi rapide pentru a face faţă acestui sistem învechit şi care acum suportă consecinţele lipsei de investiţii", spun oficialii companiei.
Potrivit acestora, activitatea de producere şi cea de transport şi distribuţie sunt interdependente şi fac parte dintr-un singur organism, vital pentru Bucureşti.
"Dacă o parte a sistemului nu funcţionează, afectează şi cealaltă parte. Este nevoie de colaborare interinstituţională eficientă în vederea dezvoltării şi implementării unor termeni de referinţă comuni absolut necesari pentru menţinerea unui sistem funcţional", se mai arată în comunicat. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)