El Mundo: May și Juncker au avut un dineu de lucru „indigest”
În istoria Brexit-ului va exista un înainte și un după dineul de lucru ''indigest'' pe care l-au avut pe 26 aprilie la Downing Street 10 premierul britanic Theresa May și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scrie marți publicația spaniolă El Mundo.
''Theresa May trăiește într-o altă galaxie'', i-a spus el cancelarului german Angela Merkel la câteva ore după întrevederea cu premierului britanic. Potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine, Juncker i-a mai transmis șefei guvernului de la Berlin că după dineul avut cu Theresa May este ''de zece ori mai sceptic ca înainte'' și a dat un pronostic de 50% pentru riscul unui eșec la negocierile privind Brexit-ul.
May și Juncker nu s-au înțeles aproape pe niciun subiect: de la recunoașterea drepturilor imigranților europeni pe teritoriul britanic și până la factura divorțului, estimată la circa 60 de miliarde de euro. Legat de acest ultim aspect, May i-ar fi spus invitatului ei că, potrivit prevederilor din tratate, Marea Britanie 'nu datorează niciun cent' Bruxellesului.
Cât despre o ''relație specială'' a Marii Britanii cu UE după Brexit, Juncker i-a amintit lui May de complexitatea tratatului comercial încheiat cu Canada după aproape zece ani de negocieri.
Însă Theresa May a negat că întâlnirea cu Jean-Claude Juncker s-ar fi desfășurat așa cum scrie cotidianul german și a calificat aceste relatări drept ''bârfe ale Bruxelles-ului''. ''Trebuie să vedeți ceea ce Comisia Europeană însăși a spus după întâlnire, menționând că discuția a fost constructivă'', a indicat șefa executivului de Londra.
Totuși, relatarea despre dineul ''indigest'' de la Downing Street a oferit muniție pentru campania electorală de dinaintea alegerilor anticipate. Astfel, liderul liberal-democrat, Tim Farron, adversar al ieșirii din Uniunea Europeană, a acuzat-o pe Theresa May de ''aroganță'' și că duce țara către un ''Brexit dezastruos''. La rândul său, un purtător de cuvânt al laburiștilor (de asemenea anti-Brexit), Keir Starmer, a calificat relatarea din Frankfurter Allgemeine drept încă o dovadă a ''atitudinii rigide'' a premierului May înaintea unei negocieri ce ''poate aduce Marea Britanie pe marginea prăpastiei''.
Negocierile oficiale dintre Londra și Bruxelles privind ieșirea Marii Britanii din UE vor începe după alegerile anticipate care vor avea loc în această țară pe 8 iunie.
Cele două părți vor trebui să stabilească în principal ce drepturi vor avea cetățenii comunitari în Marea Britanie, precum și cei britanici în UE, suma pe care Londra o va achita pentru angajamentele financiare deja asumate în cadrul UE și relațiile viitoare dintre Marea Britanie și UE.
Premierul Theresa May dorește ca aceste relații să fie negociate în paralel cu condițiile ieșirii din UE, în timp ce oficialii de la Bruxelles și cancelarul german Angela Merkel cer ca mai întâi să fie definitivate condițiile separării Marii Britanii de blocul comunitar și abia apoi să se discute cadrul noilor relații.
AGERPRES