El este miliardarul american care vrea să creeze un „nou internet” pentru a lupta împotriva marilor platforme de socializare

El este miliardarul american care vrea să creeze un „nou internet” pentru a lupta împotriva marilor platforme de socializare

Miliardarul american Frank McCourt, proprietarul clubului Olympique de Marseille, se gândește să cumpere TikTok pentru a salva internetul din ghearele marilor rețele de socializare, care, în opinia sa, distrug societatea și pun copiii în pericol, potrivit AFP.
Frank McCourt
Frank McCourt, fondatorul Project Liberty Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cunoscut în Statele Unite ca fost proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, magnatul imobiliar se revoltă de ani de zile împotriva dominației giganților din domeniul tehnologiei care „ne manipulează”.

„Și de aceea vedem peste tot, în societățile libere, că lumea merge prost”, a declarat el într-un interviu acordat AFP, referindu-se la ascensiunea extremei drepte în Franța, care ar putea obține majoritatea mandatelor la următoarele alegeri legislative.

„Există multă neliniște, mult haos, multă polarizare. Dar algoritmii funcționează bine. Ei ne mențin în această stare constantă”, explică miliardarul înainte de a adăuga că „este timpul să schimbăm asta”.

Frank McCourt își atribuie neîncrederea față de internet, pe care îl descrie ca fiind un „prădător”, la pericolele pe care aceste platforme le reprezintă pentru cei șapte copii ai săi.

„Asistăm la anxietate, depresie și la un adevărat val de sinucideri în rândul copiilor”, a declarat el în marja conferinței tehnologice Collision din Toronto.

Soluția… un sistem open source

Confruntat cu aceste provocări, miliardarul militează pentru un „nou internet”, care, în opinia sa, ar prelua controlul asupra web-ului de la marile platforme precum Instagram, YouTube, TikTok și X.

„Aceste platforme au sute de mii de atribute individuale asupra fiecăruia dintre noi”, explică septuagenarul, referindu-se la obiceiurile noastre, la locația noastră, dar și la „modul nostru de gândire, la emoțiile noastre, la reacțiile noastre, la comportamentul nostru”.

În schimb, viziunea sa despre un nou internet ar fi un sistem open source, un protocol descentralizat în care utilizatorii își controlează propriile date, indiferent de rețelele sociale pe care le folosesc.

Achiziționarea TikTok ar da proiectului său, cunoscut sub numele de Project Liberty, o nouă dimensiune datorită contribuției a milioane de utilizatori, majoritatea tineri, subliniază el.

Printre susținătorii Project Liberty se numără pionierul internetului Tim Berners-Lee și profesorul Jonathan Haidt de la Universitatea din New York, a cărui ultimă carte, The Anxious Generation, susține că efectele rețelelor sociale asupra tinerilor sunt devastatoare.

Antidemocratic

Dar miliardarul american nu este singurul care râvnește la rețeaua socială, a cărei companie mamă, ByteDance, este chineză. Fostul secretar al Trezoreriei lui Donald Trump, Steven Mnuchin, s-a arătat și el interesat.

Aceste propuneri, pe care unii le consideră neverosimile, urmează unui proiect de lege semnat de președintele american Joe Biden în aprilie, care acordă TikTok 270 de zile pentru a găsi un cumpărător care să nu fie chinez, altfel riscă să fie interzis în această țară.

„Washingtonul se teme că datele a 170 de milioane de americani ar putea fi recuperate și trimise în China, ceea ce reprezintă în mod evident o amenințare la adresa securității naționale”, spune Frank McCourt.

Cu toate acestea, nu este sigur că rețeaua de socializare va ajunge să fie scoasă la vânzare. Compania contestă în prezent legea în instanțele americane, iar Beijingul a declarat că nu va accepta să vândă produsul uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din țară.

Chiar dacă vânzarea nu va avea loc, Frank McCourt speră că această problemă îi va face pe „oameni să realizeze că datele lor sunt colectate și trimise undeva”, chiar și pe alte platforme.

„Poate că nu se duc în China, dar se duc într-un loc controlat de cineva care are totul despre tine, iar asta nu este corect. Este nedemocratic”, afirmă el.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

3 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

4 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

5 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România