Egiptul a plănuit în secret să furnizeze rachete Rusiei, se arată într-un document clasificat al Pentagonului
Președintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii în Orientul Mijlociu și unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului american, a dat ordin să fie produse până la 40.000 de rachete care să fie trimise pe ascuns în Rusia, potrivit unui document al serviciilor de informații americane care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, relatează Washington Post.
Președintele egiptean al-Sisi ar fi cerut producerea de rachete pentru Moscova FOTO SHUTTERSTOCK
Într-un document datat 17 februarie sunt rezumate presupuse conversații între al-Sisi și oficiali militari egipteni de rang înalt și acesta conține referințe la planurile de a furniza Rusiei muniții de artilerie și praf de pușcă. Sisi îi instruiește pe oficiali să păstreze secrete producția și transportul rachetelor „pentru a evita problemele cu Occidentul”.
The Washington Post a obținut documentul după ce fișiere clasificate ale SUA au fost postate în februarie și martie pe Discord, o aplicație populară printre gameri, și îl prezintă în premieră.
Răspunzând solicitărilor cu privire la informațiile din document, ambasadorul Ahmed Abu Zeid, purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, a declarat că "de la bun început poziția Egiptului se bazează pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a menține o distanță egală față de ambele părți”.
"Continuăm să îndemnăm ambele părți să înceteze ostilitățile și să ajungă la o soluție politică prin negocieri", a mai spus el.
„Nu suntem la curent cu nicio implementare a acestui plan", a declarat anonim un oficial guvernamental american.
Furnizarea de arme Rusiei pentru războiul său din Ucraina ar reprezenta o manevră potențial explozivă pentru Egipt, o națiune care, în ciuda legăturilor tot mai strânse cu Moscova, rămâne profund angajată față de parteneriatul său cu Statele Unite, care timp de decenii a oferit țării un ajutor de securitate de peste 1 miliard de dolari anual. În document nu sunt expuse explicit motivele pentru care Rusia este interesată să achiziționeze rachetele.
Al-Sisi ar fi cerut să fie produse în secret rachete pentru Rusia
Documentul descrie faptul că al-Sisi a dat instrucțiuni la 1 februarie pentru a păstra secretă aprovizionarea cu rachete pentru „a evita problemele cu 'Occidentul", spunându-i unei persoane, numită Salah al-Din, că muncitorilor din fabrici ar trebui să li se spună că proiectilele sunt destinate armatei egiptene. Salah al-Din este probabil Mohamed Salah al-Din, ministrul de stat pentru producția militară.
Documentul îl citează pe Salah al-Din care susține "va ordona oamenilor săi să lucreze în schimburi dacă va fi necesar, deoarece măcar atât poate face Egiptul pentru a răsplăti Rusia pentru ajutorul nespecificat acordat anterior". Documentul nu precizează în ce a constat ajutorul anterior al Rusiei. Salah al-Din este citat afirmând că rușii i-au spus că sunt dispuși să "cumpere orice".
Moscova și Cairo au încheiat recent mai multe acorduri importante, între care recent unul privind construcția unui atelier feroviar masiv în Egipt. Totodată, Rosatom, agenția rusă pentru energie atomică, a început anul trecut construcția primei centrale nucleare din Egipt.
Mai important este însă faptul că după ce războiul din Ucraina a întrerupt accesul la grâul ucrainean, Cairo a început să se bazeze foarte mult pe achizițiile de cereale rusești, ceea ce a ajutat țara să evite penuria de grâu într-o țară în care sărăcia este larg răspândită și care traversează o criză economică acută.
Potrivit documentului, Sisi spune că ia în considerare vânzarea de "lucruri obișnuite" către China pentru a face loc pentru "mai multă producție de Sakr 45", o mențiune despre un tip de rachetă de 122 mm fabricată de Egipt și care ar fi compatibilă cu lansatoarele multiple de rachete Grad rusești.
Sisi a supervizat deschiderea mai multor fabrici militare în ultimii ani, inclusiv în 2020, a unei fabrici care produce arme de calibru mic, muniție și rachete. În același an, Egiptul a prezentat un plan de extindere a producției unor astfel de materiale, inclusiv a munițiilor și pieselor pentru diferite tipuri de armament.
Conversația din 1 februarie ar fi avut loc la doar câteva zile după ce secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele egiptean în cursul unei vizite la Cairo. La scurt timp după vizita lui Blinken, ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry a călătorit la Moscova pentru discuții cu liderii ruși. Relațiile dintre Statele Unite și Egipt au fost tensionate în ultimii ani, pe măsură ce administrația Biden a sporit presiunea asupra guvernului lui Sisi din cauza încălcării libertăților și drepturilor civile.
Un oficial egiptean a negat informațiile din document
„Ceea ce a publicat ziarul (The Washington Post) este o frivolitate informativă care nu este adevărată", a spus un oficial egiptean pentru canalul de televiziune egiptean Al Qahera News și a cărui identitate nu a fost dezvăluită.
„Egiptul urmează o politică echilibrată cu toate părţile de pe scena internaţională ale căror principii sunt pacea, stabilitatea şi dezvoltarea”, a adăugat această sursă.
Până acum, nicio declaraţie oficială a guvernului egiptean nu a fost difuzată ca reacţie la informaţiile publicate de The Washington Post, relatează Agerpres.
Rusia a calificat informațiile drept „o farsă”
La rândul său, Kremlinul a calificat marţi drept ''o farsă'' informaţiile privind presupusele planuri ale Egiptului de a furniza rachete Rusiei, transmite EFE.
'„Pare o farsă, la fel ca cele care proliferează în zilele noastre. În acest mod trebuie văzută'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă zilnică.
Sursa: adevarul.ro